HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
EPDK BAYİ DENETİM SİSTEMLERİNDE (OTOMASYON) YAPACAĞI DEĞİŞİKLİĞE AİT TASLAK

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı dağıtıcıların bayi denetim sistemine İlişkin kurul kararlarında değişiklik yapıyor.

Dağıtım şirketlerine yeni yükümlülükler getiren düzenlemeye ilişkin taslak yayınlandı. Taslak hakkındaki görüşler 11 Şubat’a kadar görüşe açık olacak.

 

Değişiklik taslağı uyarınca getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

 

 

TASLAK

 

MADDE 1- (1) 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 3 üncü maddesine (l) bendi eklenmiştir.

 

“l) Tutanak: Yerinde yapılan tespit sonucunda, dağıtıcı lisansı sahibi ile bayilik lisansı sahibinin imzalarını veya taraflardan birinin imzadan imtina etmesi halinde ilgili lisans sahibince düzenlenecek ve en az üç imza içerecek belgeyi,”

MADDE 2- (1) 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 3- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.  

 

“h) Yapılan kontrollerde aykırılıklar bulunması halinde düzenlenen belgeleri kontrol tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanarak Kuruma bildirir.”

MADDE 4- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(3) Dağıtıcı lisansı sahipleri, Aylık Akaryakıt Stok ve Alım Satım Raporunda mutabakat sağlanamayan bayilere ilişkin mutabakatsızlığa konu tutanak ile bilgi ve belgeler, akaryakıt istasyonunda bulunan istasyon otomasyon sistemine izinsiz müdahalelere ilişkin tutanak ile bilgi ve belgeleri ve kayıt dışı ikmal ve/veya satış durumuna ilişkin tutanak ile bilgi ve belgeleri “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanarak Kuruma bildirir.”

MADDE 5- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan ve sehven “S2 (Sapma 1): Kaydi pompa satış miktarı ile dönem içerisinde fiilen pompadan yapılan satış miktarı arasındaki farkı,” olarak yazılmış ibare aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “S2 (Sapma 2): Kaydi pompa satış miktarı ile dönem içerisinde fiilen pompadan yapılan satış miktarı arasındaki farkı,”

 

MADDE 6- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(8) İstasyon otomasyon sistemlerinde oluşan arızalar, arızanın meydana geliş tarihinden itibaren en geç 4 iş günü içerisinde dağıtıcı lisansı sahibi tarafından giderilir. Arızanın akaryakıt istasyonunda bulunan otomasyon sisteminde oluşması ve söz konusu süre içerisinde giderilmemesi durumunda akaryakıt istasyonunda arıza giderilinceye kadar akaryakıt satışı yapılmaz.”

 

MADDE 7- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin onbirinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(11) Dağıtıcı lisansı sahipleri, istasyon otomasyon sisteminin doğru ve sağlıklı çalışmasını engelleyecek müdahalelere karşı her türlü tedbiri alır. Akaryakıt istasyonunda bulunan sisteme herhangi bir izinsiz müdahalede bulunulduğunun anlaşılması halinde bayiye akaryakıt ikmali durdurulur. İzinsiz müdahaleye ilişkin düzenlenen tutanak, bilgi ve belgeler ile istasyon otomasyon sisteminden sağlanan veriler “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanılarak Kuruma bildirilene kadar bayiye akaryakıt ikmali yapılmaz.”

 

MADDE 8 - 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin onaltıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(16) Dağıtıcı lisansı sahipleri, istasyon otomasyon sistemi çerçevesinde bayilerini izledikleri merkezi sistemi kesintisiz olarak Kurumun anlık erişimine sunar. Kurumun anlık erişimine sunulacak olan sistemin asgari olarak;

a) Dağıtıcı lisansı sahibinin bayilerinin istasyon otomasyon sistemine bağlı olup olmama durumlarını ve bağlantısı kesilmiş olan bayilerin arıza takip detaylarını izleme,

b) Bayi seçimine göre çalışan sorgu ekranlarında bayi lisans numarasına göre sorgulama,

c) Araç plakası ve zaman aralığına göre zaman, akaryakıt türü, fiyat ve miktar bilgilerini içerecek şekilde pompa satış hareketlerini sorgulama, 

ç)     Bayilerin dağıtıcı lisansı sahibi ile sözleşmeli olduğu zaman aralıklarını sorgulama,

d)    Tüm sorgu ekranlarında tarih aralığı seçilerek geçmişe dönük sorgulama,

e)    Satış yapılan akaryakıt türünü içerecek şekilde tank ve bağlı oldukları pompa bilgilerini sorgulama,

f)     Bayi stok hareketlerini (tank dolumu, stok miktar ölçümü vb.) tank bazında ve toplam olarak sorgulama,

g)    Bayi pompa satış hareketlerini plaka, akaryakıt türü, miktar, fiyat bilgilerini içerecek şekilde sorgulama,

ğ)    İstasyon otomasyon sisteminde oluşan arızaların akaryakıt istasyonu bazında arıza takip detaylarını izleme ve sorgulama,

h)    İstasyon otomasyon sistemine yapılan izinsiz müdahale ve arızalara ilişkin uyarı oluşturma,

    özelliklerine sahip olması gerekir.”

 

MADDE 9 - 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin onyedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(17) Dağıtıcı lisansı sahipleri,  bayi denetim sistemi kapsamında Kuruma bildirilen elektronik verilerin ilgili kısımlarını, bu Kurul Kararının 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde belirlenen koşulları sağlama durumunu ve arıza takip detaylarını  bayilik lisansı sahibi ile paylaşır.”

MADDE 10 - 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın 5 inci maddesinin onyedinci fıkrasından sonra gelmek üzere onsekizinci ve ondokuzuncu fıkralar eklenmiştir.

 

“(18) Dağıtıcı lisansı sahipleri, istasyon otomasyon sistemi çerçevesinde bayilerini izledikleri sistemlerin Kurum tarafından anlık olarak sorgulanmasına yönelik Ek-2’de yer alan tanımlara uygun web hizmetlerini kesintisiz olarak Kurumun erişimine sunar. Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı gerekmesi halinde söz konusu web hizmetlerinin tanımlarına ilişkin ihdas, iptal ve değişiklik işlemleri yapabilir.

(19) Dağıtıcı lisansı sahipleri, Kurumca belirlenen haller dışında, elektronik verilerde düzeltme yapamaz.”

 

MADDE 11 - (1) Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’na 5 inci maddeden sonra gelmek üzere 6 ncı madde eklenmiş ve madde numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.

 

“MADDE 6 - (1) Dağıtıcı lisansı sahipleri akaryakıt istasyonlarında yapılan dolum ve satışları günlük takip eder. Akaryakıt istasyonuna yapılan dolumlar, dağıtıcı tarafından düzenlenen satış belgesi ile dolumun yapıldığı tarihten itibaren bir iş günü içerisinde eşleştirilir. Eşleştirme sonucunda kayıt dışı ikmal ve/veya satış yapıldığının anlaşılması durumunda, bayiye akaryakıt ikmali derhal durdurulur. Söz konusu duruma ilişkin dağıtıcı lisansı sahibi tarafından yerinde yapılacak inceleme ve tespit sonucunda;

a)      Kayıt dışı ikmal ve/veya satış verisinin istasyon otomasyon sisteminin doğru çalışmaması nedeniyle oluştuğu tespit edilirse durum tutanak altına alınır. Sistemin doğru çalışması sağlanır. Sistemin doğru çalıştığına ilişkin dağıtıcı ve bayilik lisansı sahipleri arasında tutanak düzenlenir. Söz konusu tutanaklar 3 iş günü içerisinde “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanılarak Kuruma bildirilir. Kuruma bildirim yapılmasını takiben akaryakıt ikmaline başlanır.

b)      Akaryakıt istasyonunda kayıt dışı ikmal ve/veya satış yapıldığı tespit edilirse; dağıtıcı lisansı sahibi tarafından duruma ilişkin tutanak düzenlenerek bayiden söz konusu ürünün menşeine ilişkin bilgi belge(fatura, sevk irsaliyesi vb.) istenir. Bayi tarafından dağıtıcı harici ikmal edilen ürüne ilişkin bilgi ve belgenin dağıtıcı lisansı sahibine sağlanması durumunda; dağıtıcı lisansı sahibi tarafından dağıtıcı harici ikmal edilen ürünün menşeine ilişkin bilgi belge, tespit tutanağı ve istasyon otomasyon sistemi verileri “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanılarak Kuruma bildirilir. Kuruma bildirim yapılmasını takiben akaryakıt ikmaline başlanır. Bayi tarafından dağıtıcı harici ikmal edilen ürüne ilişkin bilgi belgenin dağıtıcı lisansı sahibine sağlanmaması ve/veya ibraz edilmemesi durumunda; dağıtıcı lisansı sahibi 5015 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının yirmibirinci bendinin (b) alt bendi ve aynı Kanunun Ek 3 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde ilgili adli kolluğa veya Cumhuriyet savcılığına başvurur. Adli kolluk veya Cumhuriyet savcılığı tarafından gerekli işlemlerin yapılmasını takiben akaryakıt ikmaline başlanır.

 

(2) Her bir akaryakıt istasyonu için Ek-1’de yer alan  “İstasyon  Otomasyon Sistemi Bilgileri Tablosu (Tablo 1) verilerinin, bu Kurul Kararının 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde belirlenen koşulların hiçbirini birbirini takip eden 4 iş günü süresince sağlamaması veya “İstasyon  Otomasyon Sistemi Bilgileri Tablosu (Tablo 1)” verilerinin birbirini takip eden 4 iş günü süresince Kurumun erişimine sağlanmaması durumunda ilgili akaryakıt istasyonunda otomasyon sisteminin doğru çalıştığına ilişkin dağıtıcı ve bayilik lisansı sahibinin karşılıklı imzalayacağı tutanak hazırlanıncaya kadar bayiye akaryakıt ikmali yapılmaz.

(3) Aylık Akaryakıt Stok ve Alım Satım Raporunda kayıt dışı ikmal ve/veya satış nedeniyle mutabakat sağlanamaması durumunda dağıtıcı lisansı sahibi tarafından ilgili bayiye akaryakıt ikmali durdurulur. Kayıt dışı ikmal ve/veya satışa konu ürüne ilişkin bu maddenin birinci fıkrasındaki prosedür takip edilir. Ancak, ilgili mutabakat dönemi içerisinde lisans sahibine ilişkin bu Kurul Kararının 5 inci maddesinin onbirinci fıkrası ve/veya 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruma bildirim yapılmış ise, bu fıkra hükümleri ilgili bayilik lisansı sahibi için dağıtıcı lisansı sahibi tarafından tekrar uygulanmaz.

 (4) Dağıtıcı lisansı sahipleri, akaryakıt istasyonunda kurulu bulunan otomasyon sistemlerinin bu Kurul Kararının 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde belirlenen koşullardan günlük bazda en az birini sağlayacak şekilde çalışıp çalışmadığının yerinde kontrolünü 3 ayda bir düzenli olarak yapar. Kontrol sonucuna ilişkin bayilik lisansı sahibi ile karşılıklı olarak tutanak düzenlenir. Kontrol çalışması sonucunda sistemin doğru ölçüm sonuçlarını verecek şekilde çalışmadığı tespit edilirse aksaklıkların giderildiğine dair tutanak düzenleninceye kadar bayiye akaryakıt ikmali yapılmaz.

(5) Dağıtıcı lisansı sahipleri bayilerinin dış satış faturalarını kontrol eder. Dış satışların başka bir bayilik lisans sahibine yapıldığının tespiti halinde durum, akaryakıt satışına ilişkin bilgi belgeler (fatura, sevk irsaliyesi v.b.) satışın yapıldığı lisans sahibinin lisans numarasını da içerecek şekilde “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanılarak derhal Kuruma bildirilir.

(6) Kurum sisteminde oluşabilecek arızalar sebebiyle elektronik verilerin Kuruma gönderilememesi durumunda Kurumun erişimine sağlanamayan elektronik veriler arızanın giderilmesini takip eden iş günü Kurumun erişimine sağlanır.

 

MADDE 12 - 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın Ek-1’de yer alan elektronik veri tablolarına “TARIMSAL AMAÇLI SATIŞ TANKERİ BİLGİ TABLOSU (TABLO 17)” den sonra gelmek üzere aşağıdaki tablo eklenmiştir.

 

MADDE 13- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın Ek-1’de yer alan tablo açıklamalarına “TARIMSAL AMAÇLI SATIŞ TANKERİ BİLGİ TABLOSU (TABLO 17)” açıklamasından sonra gelmek üzere aşağıdaki açıklama eklenmiştir.

 

MADDE 13- 6 Temmuz 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararı’nın “Ek-1 Elektronik Veri Tabloları”ndan sonra gelmek üzere Ek-2 eklenmiştir.

 

EK-2

Kurumun kesintisiz erişimine sağlanacak olan web hizmetleri;

1.       HTTPS ve SOAP protokolleri ile dağıtıcı lisansı sahibinin belirteceği tek bir URL adresten sunulacaktır.

2.       Kurumun şifre ile oturum açma/kapatma suretiyle kullanılacağı bir güvenlik mekanizmasına sahip olacaktır.

3.       Aşağıdaki tanımlara uygun metodları içerecektir.

 

MADDE 15- (1) Bu Karar 01/05/2013 tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 16 - (1) Bu Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.

 

23 Ocak 2013

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2013 - 1. ay
  • SOCAR 58 nci DAĞITICI OLDU (24 Ocak 2013 Perşembe)
  • İPRAGAZ GO İLE AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE (19 Ocak 2013 Cumartesi)
  • Shell Dergi Artık Dijital Ortamda (2 Ocak 2013 Çarşamba)