HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
OTOMASYON KARARI RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 12/02/2015 tarihli toplantısında; aşağıda yer alan Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararı (5468-1)  kabul edilerek Resmi Gazete’de (21.02.2015 – 29274) yayımlandı.

 

Yayımlanan karar 1 Haziran΄da yürülüğe girecek.

 

 

21 Şubat 2015 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 29274

ÇEŞİTLİ İLÂNLAR

 

 

KURUL KARARI

 

Karar No: 5468-1                                                                 Karar Tarihi: 12/02/2015

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 12/02/2015 tarihli toplantısında; aşağıda yer alan Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararının kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesine, karar verilmiştir.

 

PETROL PİYASASINDA DAĞITICI LİSANSI SAHİPLERİNİN BAYİ DENETİM SİSTEMİNE İLİŞKİN

USUL VE ESASLAR HAKKINDA 27/06/2007 TARİHLİ VE 1240 SAYILI KURUL KARARINDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KURUL KARARI

 

MADDE 1 -         

(1)      1240 sayılı Kurul Kararının 1 nci maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“MADDE 1- (1) Bu Karar, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin tescilli markası altında bayilerinde kaçak akaryakıt satışının önlenmesini teminen denetim sistemi kurması ve uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için çıkarılmıştır.”

 

MADDE 2 -         

(1)     Aynı kararın “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Kararda geçen;

a) Akaryakıt hareketi: Akaryakıta ilişkin alış, satış ve stok hareketleri dâhil her türlü fiziki yer değiştirmeyi,

b) Arıza: Elektronik verilerin oluşturulamamasına sebep olan durumları,

c) Aykırılık: Kayıt dışı ikmal ve/veya izinsiz müdahale durumunu,

ç) Bayi denetim sistemi: İstasyon otomasyon sistemi aracılığıyla elde edilen elektronik verilerin sürekli olarak uzaktan izlenmesine ve denetlenmesine imkân sağlayan sistemi,

d) Bildirim sistemi: 27 Mayıs 2014 Tarihli ve 29012 sayılı “Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği” hükümleri uyarınca tanımlanan sistemi,

e) Elektronik veriler: Elektronik ortamdaki akaryakıt hareketleri ve fiyatları ile ilgili olan verileri,

f) İstasyon otomasyon sistemi: Akaryakıt istasyonlarında akaryakıt hareketine konu elektronik verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayan bayi denetim sisteminin parçasını,

g) İzinsiz müdahale: Bayilik lisansı sahibinin lisansına kayıtlı dağıtıcı lisansı sahibinin yazılı izni dışında istasyon otomasyon sistemini devre dışı bırakan veya sistemin doğru çalışmasını engelleyen doğrudan veya dolaylı her türlü müdahaleyi,

ğ) Kanun: 04/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununu,

h) Kayıt dışı ikmal: Bayisi olduğu dağıtıcı lisansı sahibi haricinde akaryakıtın ikmali,

ı) Kurumsal kimlik: Bayinin tek elden satış sözleşmesi imzaladığı dağıtıcı şirkete ilişkin, söz konusu şirketi diğerlerinden ayırt edici özelliği olan marka, ilan, reklam, yazı, logo, amblem, resim gibi görsel araçlar, işaretler ile bu işaretlerin teşhirinin yapıldığı demirbaş, pano, ekipman ve diğer malzemeleri,

i) Otomasyon sistemi kılavuzu: Ek-1’de yer alan Kurumun tanımlayacağı açıklamaları, tablo ve rapor formatlarını,

j) Otomatik uyarı sistemi: İstasyon otomasyon sistemindeki aykırılıkları tespit edebilecek bayi denetim sisteminin bir parçasını,

k) Uzaktan erişim sistemi: Bayi denetim sistemi kapsamındaki elektronik verilere erişim sağlayacak Kurumun belirleyeceği kıstaslara göre düzenlenmiş web arayüzünü,

l) Tadilat: Akaryakıt istasyonlarında ilgili diğer mevzuat kapsamında izin alınarak yapılan değişiklikler,

m) Zaman damgası: 15/01/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri uyarınca tanımlanan zaman damgasını, ifade eder.”

 

MADDE 3 -         

(1)     Aynı kararın “Denetim Sistemi Kurma ve Uygulama Yükümlülüğü” başlıklı 4 üncü maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“Denetim Sistemi Kurma ve Uygulama Yükümlülüğü

MADDE 4- (1) Dağıtıcı lisansı sahipleri, tescilli markası altında bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir bayi denetim sistemi kurar ve uygular. Bu kapsamda dağıtıcı lisansı sahibi:

Akaryakıt istasyonlarında akaryakıt hareketlerini elektronik ortamda izlenebilmesine yönelik istasyon otomasyon sistemi kurar. Bayi denetim sistemi ile bayilerindeki akaryakıt hareketlerini izler ve raporlar.

b) Bayi denetim sistemi kapsamındaki;

i. Kurum tarafından belirlenen web hizmeti aracılığıyla Kuruma sağlayacağı elektronik verileri,

ii. Kurumun erişimine ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görevlerinin gerektirdiği ölçüde erişimine imkân sağlayan uzaktan erişim sistemini,

iii. Bildirim sistemi aracılığıyla göndermesi gereken bildirimleri,

otomasyon sistemi kılavuzuna göre oluşturur ve Kuruma sunar.

c) Kurum tarafından uzaktan bayi denetim sistemini anlık sorgulanmasına yönelik olarak Ek-2’de yer alan tanımlara uygun web hizmetlerini Kurumun erişimine sunar.

ç) Bayi denetim sistemi kapsamında elde edilen verilerden faydalanarak Kurumun ayrıca talep edeceği her türlü bilgi, belge ve raporları hazırlar.

d) Bayi denetim sistemine, istasyon otomasyon sistemindeki aykırılıkları tespit etmeye yönelik veriler arası karşılaştırmaları da içeren otomatik uyarı sistemi kurar ve uygular.

e) İlk defa lisans alacak olan bayiler için lisans alma tarihinden, lisanslı bayinin dağıtıcı değiştirmesi halinde ise dağıtıcı değişikliğinin lisansa derç tarihinden itibaren en geç bir ay; dağıtıcı şirket birleşmeleri veya dağıtıcı şirketin devredilmesi durumunda birleşme veya devirden itibaren altı ay içerisinde akaryakıt istasyonundaki kurumsal kimlik çalışmalarını tamamlar. Bayilik sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, piyasa faaliyetine devam edilen istasyonda bulunan kurumsal kimlik öğeleri; Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde öngörülen süreler içerisinde dağıtıcı değişikliği tadilinin yapıldığı tarihe kadar veya süresi içinde tadil başvurusu yapılmaması ya da Kuruma yeni bayilik sözleşmesi ibraz edilmemesi nedeniyle bayilik lisansının sona erdirildiği tarihe kadar kaldırılamaz.

(2) Dağıtıcı lisansı sahiplerinin ve bayilik lisansı sahiplerinin Kurum tarafından bayilik lisansında dağıtıcı değişikliği tadili yapılıncaya ve/veya ilgili bayilik lisansı sona erinceye veya iptal edilinceye kadar bayi denetim sistemi kapsamındaki yükümlülükleri devam eder.”

 

MADDE 4 -         

(1)     Aynı kararın “İstasyon Otomasyon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı 5 inci maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“İstasyon Otomasyon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar

MADDE 5 - (1) Dağıtıcı lisansı sahipleri,

a) Akaryakıt istasyonlarında tadilat dışında kalan her yerde (tank, geçici tank, pompa vs.) istasyon otomasyon sisteminin çevrim içi olmasını ve bayi denetim sistemi kapsamında veri kaybı oluşmamasını sağlar.

b) Bayilerindeki istasyon otomasyon sistemi usul ve esaslara uygun olacak şekilde çevrim içi olana kadar ilgili bayiye akaryakıt ikmali yapamaz.

c) Bayi denetim sisteminde ve/veya istasyon otomasyon sisteminde oluşan arızaları, ilk arızanın meydana geliş tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde giderir.

ç) Bayilik lisansı sahiplerinin lisanslarında Kurum tarafından dağıtıcı değişikliği tadili yapıldığı günden itibaren 10 gün içerisinde istasyon otomasyon sistemini çalışır hale getirir.

d) Elde ettiği ticari sır niteliğindeki bilgilerin güvenliğinden ve gizliliğinden sorumludur.

e) Bayi denetim sistemi kapsamında yer alan elektronik verilerde değişiklik yapamaz.

f) Bayisinin talebi halinde istasyonuna ait elektronik verileri bayisiyle paylaşır.

g) Otomasyon sistemi kılavuzunda yer alan uzaktan erişim sistemi ile oluşturulması gereken raporlara ait verileri, zaman damgası ile en geç 3 gün içerisinde işaretler.

(2) Bayilik lisansı sahibi,

a) Akaryakıt istasyonlarında kurulu olan istasyon otomasyon sisteminin güvenliğinden sorumludur.

b) İstasyon otomasyon sistemine izinsiz müdahalede bulunamaz.

c) İstasyon otomasyon sistemi çevrim içi olmayan yerlerde (tank, geçici tank, pompa vs.) akaryakıt hareketine konu eylem (satış, dolum vs.) gerçekleştiremez.

ç) Satışlarıyla ilgili dağıtıcısının talep ettiği her türlü belgeyi 5 gün içinde ibraz eder.

(3) Otomasyon sistemi kılavuzundaki tablo, tanım ve koşullar ile Ek-2’de yer alan sorgulamalarda ihdas, iptal ve değişiklik Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından yapılabilir.

(4) Otomasyon sistemi kılavuzundaki tablolar oluşturulurken belirsizlik oranları her bir akaryakıt türü için tablo açıklamalarında yer alan formüllere göre hesaplanır.”

 

MADDE 5 -         

(1)     Aynı kararın 6 ncı maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“Aykırılık ve İkmal Kesme

MADDE 6 - (1) Dağıtıcı lisansı sahibi:

a) Akaryakıt istasyonunda aykırılık tespit etmesi halinde; konuya ilişkin bilgi belgeler ile istasyon otomasyon sistemi verilerini bildirim sistemi aracılığıyla 24 saat içinde Kuruma bildirir.

b) Her bir bayisine ilişkin otomasyon sistemi kılavuzundaki “İstasyon Otomasyon Sistemi” ve/veya “Köy Pompası Otomasyon Sistemi” verilerini, birbirini takip eden 5 gün boyunca Kuruma sağlamaması durumunda verilerin sağlanmadığı ilgili bayisine ve/veya köy pompasına akaryakıt ikmalini keser. Akaryakıt ikmalinin kesildiği günden itibaren 5 gün içerisinde söz konusu verileri tekrar Kuruma sağlamaya devam eder ve akaryakıt ikmaline başlar. Ancak, tadilat söz konusu ise tadilata ilişkin belgeyi bildirim sistemi aracılığıyla Kuruma bildirmesi durumunda bu hüküm dikkate alınmaz.”

 

MADDE 6 -         

(1)     Aynı Kararın Geçici 1 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 7 -         

(1)     Aynı Kararın Ek-1’i ekteki yer alan belge ile değiştirilmiştir.

 

MADDE 8 -         

(1)     Aynı Kararın “Yürürlük” başlıklı 6 ncı maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir, takip eden madde buna göre teselsül ettirilmiştir.

“MADDE 7 (1) Bu Karar 01/06/2015 tarihinde yürürlüğe girer.”

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2015 - 2. ay
  • TABGİSDEN TAVAN F,YAT AÇIKLAMASI (21 Şubat 2015 Cumartesi)
  • EPDK dan TAVAN FİYAT AÇIKLAMASI (21 Şubat 2015 Cumartesi)
  • Son dakika TAVAN FİYAT (19 Şubat 2015 Perşembe)
  • EPDK 830.000 TL İdari Para Cezası Kesti (16 Şubat 2015 Pazartesi)
  • PÜİS Başkanı Alkan istifa etti (9 Şubat 2015 Pazartesi)
  • Benzine ve motorine zam ! (4 Şubat 2015 Çarşamba)
  • MOTORİNE ZAM (3 Şubat 2015 Salı)