HABERLER
  • Küresel piyasalarda petrol ve gaz keşifleri yarıya düştü
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,56 dolar
  • Akaryakıt depolama tesislerinde tarife değişikliği
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,45 dolar
  • ABD΄nin ticari ham petrol stoku 6,4 milyon varil azaldı
  • MOTORİN’DE İNDİRİM
  • Brent petrolün varil fiyatı 88,57 dolar
  • IEA: Dünyada elektrikli araç satışları bu yıl 17 milyona ulaşarak güçlü artış gö
  • Elektrikli araç kullanımı yaygınlaştırılacak, şarj istasyonu ağı genişleyecek
  • Orta Doğu Gerilimi: Petrol Fiyatlarında Yükseliş
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
“TÜRKİYE’ deki PAZAR PAYIMIZI ARTTIRMAK İSTİYORUZ.”

Total Oil Türkiye’nin çiçeği burnunda genel müdürü Olivier Chalvon-Demersay İstanbul’da bir araya geldiği basın mensuplarıyla Total’in 2009 yılı hedeflerini paylaştı. Chalvon-Demersay, Türkiye’nin çok hızlı büyüyen bir pazar olduğunu ve bu yüzden Türkiye’nin Total için önemli olduğunu belirterek; “Total’in şu anki pazar payı yüzde 6,7. Hedefimiz bu oranı yüzde 8 – 9’a çıkarmak. Bu doğrultuda 2009 yılında sene 90 – 100 milyon dolar değerinde bir yatırım yapmayı ve 20 – 25 yeni istasyon açmayı planlıyoruz” dedi.
 
Total Oil Türkiye Genel Müdürlüğü’ne Olivier Chalvon-Demersay’ın getirilmesinin ardından başta Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay olmak üzere Total Oil Türkiye Strateji ve Risk Direktörü Bora Mutlu, Pazarlama Direktörü Cristophe Doussoux, Doğal Gaz ve Enerji Türkiye Temsilcisi Dilek Özlem Altınay ve Kurumsal İletişim Direktörü Elif Ağca Birkan, İstanbul Çırağan Sarayı’nda basın mensuplarıyla öğle yemeğinde bir araya gelerek Total’in 2009 yılındaki hedeflerini paylaştılar. 

 

“Ağırlıklı olarak istasyon geliştirme üzerine çalıştım”

Sözlerine; “Ağırlıklı olarak istasyon geliştirme konularında çalıştım” diyerek başlayan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay’ın özgeçmişi şöyle; Olivier Chalvon-Demersay Hindistan ve Gabon dahil olmak üzere farklı uluslararası iş deneyimlerinden sonra, Total İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne katıldı. 1985 ve 1988 yılları arasında, Suudi Arabistan’da Total Uluslararası Dağıtım Departmanı’ndaki görevinin ardından Olivier Chalvon-Demersay, Total Zambia’da Bölge Müdürü (istasyon ağı ve madeni yağlar) olarak çalıştı. Takip eden yıllarda, Olivier Chalvon- Demersay  Total İspanya’nın,  şirket tarafından işletilen istasyonların yönetim şirketi GESOIL’in Genel Müdürlüğü görevini icra etti. 1993’te Olivier Chalvon-Demersay, Total Dağıtım Stratejisi Departmanı’na katıldı ve 1994’te Total Fas’ın Ticaret Direktörü oldu. 1998’de, Kahire’ye yerleşti, burada Total Mısır’ı kurup geliştirdi. Bu üç pozisyonda da  Olivier Chalvon-Demersay istasyon ağı geliştirme stratejisini başarıyla gerçekleştirdi. 2001 ile 2008 yılları arasında Olivier Chalvon-Demersay, Fransa’ya döndü ve Fransız istasyon ağı yönetimi konusunda art arda iki farklı üst düzey yönetici pozisyonunda görev aldı. Son olarak Olivier Chalvon-Demersay, Total Türkiye Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

 

“Krizden bağımsız bir şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz”

Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, Türkiye’ye atanmasındaki en büyük etkenin istasyon geliştirme üzerine yaptığı çalışmalar olduğunu belirterek Total’in Türkiye’deki pazar payını artırmak istediğini söyledi. Total’in Türkiye pazarında 5’inci sırada yer aldığını dile getiren Chalvon-Demersay, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Türkiye, çok hızlı büyüyen bir pazar. Bu açıdan Türkiye, Total için önemli. Yaşanan krize rağmen Türk ekonomisinin büyüyeceğini düşünüyorum. Total olarak, krizden bağımsız bir şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz. Akaryakıt haricindeki diğer faaliyetlerimizle de pazar payımızı artırmak istiyoruz.”

 

Büyüyen Türkiye pazarında akaryakıt istasyonlarına ihtiyaç olacak”

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, bir gazetecinin istasyon yatırımları ve Rekabet Kurumu’nun istasyonlardaki intifa sözleşmelerine ilişkin kararına dair sorusuna şöyle yanıt verdi; “İstasyon yatırımları konusunda uzun vadeli bir strateji izleyeceğiz. Türkiye’de her 1000 kişiye 80 araç düşüyor. Bu rakam Avrupa’da 500 ve Amerika’da da 800. Dolayısıyla yaşanan ekonomik kriz bittikten sonra Türkiye pazarı büyümeye devam edecek. Böylece yeni akaryakıt istasyonlarına ihtiyaç olacak. Kentsel dönüşümlerin de yaşanacağı bir ivme olacak. Rekabet Kurumu tarafından alınan intifa kararlarına ilişkin ise şunu söyleyebilirim; dağıtım firmalarının istasyonların bir kısmını satın alması ya da yönetmesi fikri bugün bir anda oluşabilecek bir olay değil. Alınan yasal karar neticesinde Türkiye tam olarak nasıl etkilenir bilemiyorum ancak yeni yasal düzenleme, petrol piyasasını etkileyecek ve bu etkileşim bayilerle şirketleri de etkileyecek.”

 

“Pazar payımızı yüzde 9’a çıkarmayı hedefliyoruz”

Bir gazetecinin bayi ağını genişletme çalışmaları kapsamında Total’in nasıl bir strateji izleyeceğine dair sorusuna Chalvon-Demersay; “Total’in şu anki pazar payı yüzde 6,7. Hedefimiz bu pay oranını yüzde 8 – 9’a çıkarmak ve bu doğrultuda da 2009 yılında 20 – 25 yeni istasyon açmayı planlıyoruz. Ardından da her yıl yaklaşık 30 istasyon açmaya devam edeceğiz. 2009 yılında Total Oil Türkiye olarak 90 – 100 milyon dolar değerinde bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bu bizim için gerçekten önemli bir yatırım bütçesi” şeklinde cevap verdi. 

 

“Mevcut olmadığımız yerlerde istasyon açmak istiyoruz”

Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, Total’in ağırlıklı olarak hangi bölgelere yatırım yapacağına dair sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi; “Türkiye’ye baktığımızda yıllık yüzde 5 – 6 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi gözleniyor. Petrol tüketimi de yıllık yüzde 5 oranında. Bu iki veri doğrultusunda Total olarak Türkiye’nin tamamında bayi ağı yatırımı hedefliyoruz. Total olarak Türkiye’de daha büyük bir oyuncu olmak istiyoruz ancak bu doğrultuda da elbette belli bir coğrafyaya odaklanmayacağız. Mevcut olmadığımız yerlerde istasyon açmak istiyoruz. Bu arada, Türkiye’nin sınır komşusu Irak da çok önemli bir yere gelecek. Irak’taki istikrar arttıkça ithalatını Türkiye’den yapmaya başlayacak.”

 

“Maliyetler açısından akaryakıt fiyatları Avrupa’dakiyle eşdeğer seviyede”

Bir gazetecinin 2008 yılı içinde ham petrol fiyatlarının 147 dolar seviyesinden 40 dolar seviyesine gerilediği ve 2009 yılında da fiyatların bu seviyede izlediğini ancak fiyatlardaki düşüş oranının pompaya beklendiği ölçüde yansımadığına dair sorusuna Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay; “Çünkü Türk Lirası’nın değerinde bir düşüş oldu” dedi ve soruya şu şekilde cevap verdi; “Türkiye’deki akaryakıt fiyatına döviz cinsinden bakarsak fiyatların yüksek olduğu pek doğru değil. Bugün, Avrupa’daki akaryakıt maliyetlerine baktığımız zaman fiyatlar Türkiye’dekiyle eş değer seviyede. Euro cinsinden benzinin maliyeti Türkiye’de 1,33 Euro. Bu rakam Fransa’da 1,35 Belçika’da 1,27 ve İngiltere’de 1,20 Euro. Ancak Türkiye’de benzin fiyatını oluşturan değerler içinde büyük oranda bir vergi yükü var. Son dönemde hem Avrupa hem de dünya ülkelerinin tamamında bütçe açığı var. Zannetmiyorum ki önümüzdeki dönemde bu ülkelerde akaryakıt fiyatları düşsün.”

 

“Kaçakçılıkla mücadele adına ulusal marker gibi bir tedbir alınması zorunluydu”

Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, Türkiye’de 2007 yılında uygulamaya konan ve ardından sektörde birçok tartışmaya yol açan ulusal marker konusuna ilişkin soruya ise “Türkiye’de Avrupa’dakinden farklı bir uygulama var” dedi ve şöyle devam etti; “Türkiye, uzun dönem Irak ya da İran’dan gelen petrol yüzünden biraz şımaran bir piyasa halindeydi. Kaçakçılıkla mücadele adına ulusal marker gibi bir tedbir alınması zorunluydu. Avrupa ülkelerinde böyle bir durum söz konusu değil. Baktığımız zaman Türkiye’de birkaç yıl öncesine oranla kaçakçılıkla mücadele konusunda büyük bir gelişme var” şeklinde cevap verdi.

“Önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarının yakalayacağı değişimi hep birlikte izleyeceğiz”

Rekabet Kurumu’nun intifa sözleşmelerine ilişkin aldığı karara dair tekrar sorulan soru üzerine Chalvon-Demersay; “Rekabet Kurumu’nun kararı Türkiye’de birçok şeyin değişimine yol açacak” dedi ve ekledi; “Önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarının yakalayacağı değişimi hep birlikte izleyeceğiz. Ben bu yeni düzenlemeden ne memnunum ne de değilim. Bu konuda bir kanaat belirtmem çok doğru değil. Yeni düzenlemeyle birlikte her 5 yılda bir sözleşmeler yenilenecek ancak gelecek yıl bazı şirketlerin bir anda 2 bin istasyon ile sözleşme imzalaması gerekecek. Bunun için yeterli insan kaynağı olup olmadı çok önemli. 2010 ya da 2015’te yine yenilemeler gerekecek ve böyle bir uygulama başka bir ülkede yok.”

 

“Kentlerde ya da otoyollardaki büyük bir değişim sonucunda hedeflediğimiz pazar paylarına ulaşabiliriz”

Basın mensuplarıyla öğle yemeğinde bir araya gelerek hem Total Oil Türkiye’nin 2009 yılı hedeflerini paylaşan hem de soruları yanıtlayan Total Oil Türkiye Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay’a sorulan son soru gelişmiş bir istasyon ağı ile Türkiye’de pazar payının artırmanın mümkün olup olmayacağıydı. Olivier Chalvon-Demersay, açıklamalarına; “Türkiye’nin geçirdiği evrime bakarsak kentlerde ya da otoyollarda büyük bir değişim yaşanıyor. Buralardaki gelişimler sonucunda önümüzdeki dönemde hedeflediğimiz pazar paylarına ulaşabiliriz” dedi ve ekledi; “Avrupa’da ise daha doymuş piyasalar var ancak burada bile yeni istasyonlar açabiliyoruz. Türkiye, Avrupa’ya oranla daha hızlı büyüyen bir pazar. İstasyon yatırımıyla büyüme derken elbette burada çok yüksek hacimli istasyonlardan bahsediyoruz.”

 

www.petroturk.com

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 20 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2009 - 4. ay
  • PASİFİC’ te İLK HEDEF 100 İSTASYON (29 Nisan 2009 Çarşamba)
  • EPDK ‘DAN BASIN AÇIKLAMASI (18 Nisan 2009 Cumartesi)