HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
EPDK’nın E-İMZA UYGULAMASINA SEKTÖRDEN TAM NOT

EPDK’nın E-İMZA UYGULAMASINA SEKTÖRDEN TAM NOT

EPDK΄nın 4 Ocak΄tan itibaren uygulamaya soktuğu ve büyük oranda zaman tasarrufu ve iş verimliliği sağlayan, kırtasiye giderlerini azaltan ve ıslak imza ile aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik imza uygulaması sektörden tam not aldı.

Petrol piyasasında, EPDK΄ya yapılan bildirimlerde 4 Ocak 2010΄dan bu yana yapılan e-imza uygulaması, sektör oyuncuları tarafından büyük beğeniyle karşılandı.

Büyük oranda zaman tasarrufu ve iş verimliliği sağlayan, kırtasiye giderlerini azaltan ve ıslak imza ile aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik imzaya ilişkin yasal düzenleme 23 Ocak 2004 tarih ve 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yapıldı. Ardından uygulamaya ilişkin ikincil düzenlemeler hayata geçirildi. EPDK Türkiye΄de elektronik imza uygulamasına geçen ilk kurumlardan olurken, Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı da İzleme Grubu΄nun koordinasyonunda EPDK΄da bu uygulamaya geçen ilk birim oldu.

Sektör oyuncularının EPDK΄ya yapmakla yükümlü oldukları bildirimler Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliği΄nde düzenleniyor. 4 Ocak΄tan önce Petrol Piyasası Bilgi Sistemi aracılığı ile internetten yapılan tüm bildirimler Portal aracılığıyla kağıda yazdırılıyor ve yazdırılan söz konusu beyanlar gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili kişiler tarafından imzalanarak Kuruma ibraz ediliyordu. Ancak EPDK, işlemleri hızlandırmak ve bürokratik işlemleri azaltmak amacıyla 4 Ocak 2010΄dan itibaren Petrol Piyasası Bilgi Sistemine giriş ve beyan imza işlemlerinin, elektronik imza kullanılarak gerçekleştirilmesine karar verdi. Böylece sektör oyuncuları, aylık, üç aylık, yıllık ve oluşuma bağlı bildirimleri tamamen sanal ortamda ve hiçbir yazılı kağıda gereksinim duymadan gerçekleştirmeye başladılar. Projenin çözüm ortaklığını ise Türkiye΄nin en yaygın GSM operatörü Turkcell yaptı.

Petrol Piyasası Dairesi İzleme Grubu

“e Türkiye”

ödüllerine aday

E-imza uygulamasının alt yapısını hazırlayarak sisteme işlerlik kazandıran Petrol Piyasası Dairesi İzleme Grubu, bu yıl 8΄incisi yapılacak "e Türkiye" (eTR) ödüllerine aday gösterildi. e Devlet uygulamalarının Oscar΄ı olarak kabul gören eTR ödülleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenleniyor. Petrol Piyasası Dairesi İzleme Grubu, ödüle "kamudan özel sektöre" kategorisinde aday gösteriliyor.

Sektör uygulamanın işleyişinden memnun

Shell &Turcas İkmal&Dağıtım Departmanı

Mevzuat Uyum Koordinatörü Metin Esener

Teknolojik bir yapıya geçildi

Elektronik imza teknolojisinin EPDK bildirimlerinde uygulanmaya başlanmasıyla gerek bilginin hızlı gönderilip alındığı gerekse kağıt tasarrufu sağlanarak çevreye daha da duyarlı hareket edilen teknolojik bir yapıya geçildi.

Sektördeki ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden EPDK΄yı bu tür bir yenilikçi uygulamayı başlattıkları ve özel sektörle kurum arasındaki iletişimi kolaylaştırdıkları için öncelikle tebrik ederim. Aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarına kulak verip, sinerji ve fayda yaratacak çalışmaları teşvik etmelerini olumlu buluyorum. Bu kapsamda başlatılan e-imza uygulaması da bu tür bir yaklaşımla ortaya çıkmıştır.  

EPDK-PETDER işbirliğiyle, uygulanacak bu yeni sistemde kullanılacak formlar hakkında da sektörün görüşlerini almak üzere 2009 yılı ortalarında bir  toplantı düzenlenmiştir. Bunun sonucunda Kurum yetkilileri bildirimler hakkında sektör temsilcilerinin görüşlerini almışlar ve kullanılacak formları bu görüşleri de dikkate alarak hazırlamışlardır. EPDK İzleme Grubu, ilgili yönetmelik değişikliğini yaparak yılbaşından önce yayınlamıştır.Yeni formların bilgi portalında kısa bir sure içerisinde yayınlanması beklenmektedir. Bu aşamada EPDK ve sektörün güzel bir çalışma örneği vererek birbirlerini dinledikleri ve ortak bir sonuca vardıkları inancındayım. İzleme Grubunun yeniliğe açık yaklaşımlarını , sektörün görüşlerini dinlemeleri, birlikte üretmeye çalışmaları takdire değer bir örnektir.

Yeni oluşturulan sistem uygulaması başladıktan sonra  EPDK İzleme Grubu΄nun modifiye gerektiren bir konu varsa  tespit edeceğine ve tekrar sektörle temasa geçerek gerekli düzeltmeleri yapacaklarına inanıyorum.

Bildirimlerle ilgili yaptıkları  bu değerli ve başarılı çalışmadan dolayı tekrar EPDK΄yı ve özel olarak da İzleme Grubunu kutlamak isterim.

OPET İdari İşler Müdürü Seyfullah Atçı

Uygulamanın getirileri çok fazla

Öncelikle e-imza΄nın ülkemizde yasalaşmasından sonra bunu ilk uygulayan kurumlar arasında olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu΄nun yöneticilerini tebrik etmek gerekir. Fayda maliyet analizi yaptığımız zaman, son derece ekonomik olan bu uygulamanın getirilerinin de çok fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Bu faydaların neler olduğuna baktığımız zaman;

  • İşlemlerin hızlandığını,
  • Zaman kazandırdığını,
  • Hem EPDK, hem gönderen için ispat avantajı getirdiğini,
  • Bürokratik İşlemlerin azaldığını,
  • Elektronik ortamda muhafaza kolaylığı sağladığını,
  • Gelişen teknolojik kolaylıkları sunduğunu,
  • Kolay bir şekilde arşivlenebildiğini,
  • Bir kamu kurumu olan EPDK΄na bilgilerin daha hızlı akacağını,
  • Denetim ve istatistikler için daha rahat veri sağlayacağını,
  • Kağıt israfını (Bir ton kağıt 17 olgun ağacın hayatını kurtarır) önlediğini sıralayabiliriz.

Biz OPET olarak, teknolojinin sağladığı tüm imkânlardan her zaman en yüksek derecede faydalanmaya çalışırız. e-imza uygulamasının da yüksek fayda sağlayacağına inanıyoruz. Uygulamanın başlama tarihinden bu güne kadar geçen süre için, kendi içimizde kullanıcılarımızla e-imza uygulaması ile ilgili bir değerlendirme anketi yaptık. Bu anket sonucunda: "Memnunum, hiçbir sorun yaşamıyorum ve uygulama kolaylık sağladı" sonuçlarını elde ettik. Böylece hem EPDK΄ nın getirdiği uygulamanın ne kadar doğru olduğunu, hem de teknolojinin yarattığı imkânlardan faydalanmanın meyvelerini almış olduk.

BP Yasal Bildirimler Yöneticisi Sancan Çokacar

Önemli bir yenilik ve gelişme

4 Ocak 2010 tarihi itibarı ile uygulanmaya başlanan petrol piyasası bildirimlerinde e-imza uygulamasını, EPDK΄nın bu konuda uygulamaya koyduğu önemli bir yenilik ve gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, uygulamanın güvenlik, hız ve uyguluma kolaylıkları getireceğini düşünmekteyiz. Ancak henüz çok yeni bir uygulama olması dolayısı ile işleyiş ve verimlilik konusu ile geliştirmeye açık noktalar hakkında yorum yapılabilmesi için bir süre geçmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bununla birlikte, konu ile ilgili EPDK yetkilileri ile gerek uygulama öncesinde gerekse hali hazırda devam eden yapıcı diyaloglara dayanarak, uygulamanın, başarılı bir şekilde hedeflenen güvenlik, hız ve kolaylık amaçlarına hizmet edeceğini düşünüyoruz.

Mobil Oil Planlama Amiri Barış Günal

Gayet verimli ve düzgün çalışıyor

Lisansımız gereği, belli dönemlerde, ithalat, ihracat ve üretim rakamlarımızı EPDK΄ya vermekle yükümlüyüz. Bu bilgilendirme elektronik imza öncesi, EPDK΄nın gerçekten çok profesyonelce hazırlamış internet sitesine yüklenen dosyalarımızın ayrıca bastırılıp imza yetililerince de imzalanarak posta yolu ile gönderilmesi ile oluyordu ki haliyle hem ekstra iş gücü hem de komplikasyona sebebiyet veriyordu.
Yeni uygulama ile siteye adapte edilen elektronik imza imkanı ile yetkili kişiler vasıtası ile bilgiler yüklenebiliyor ve hem vakit kaybı hem de olası karışıklıklar rahatlıkla önlenebiliyor. Sistem yeni kurulmuş olmasına rağmen gayet verimli ve düzgün çalışmaktadır ki bu da teknik alt yapının ne kadar sağlam hazırlanmış olduğunu biz kullanıcılara göstermektedir.

LUKOIL Pazarlama Müdürü Ercan Aydemir

Sistem düzgün çalışıyor

E-imza uygulamasının önemli avantajları var. Bunlardan bazıları yazılı teyit gönderilme zorunluluğunun kaldırılması ve şirketlerce tam yetkili belirlenmiş personel tarafından giriş sağlanması. Mobil imzanın alınması ve uygulamaya konması sırasında bazı zorluklarla karşılaşılmış olmasına rağmen sistem düzgün çalışmakta.
Site girişindeki firma yetkilisinin mobil imzasının yeterli sayılması, her bildirimde ayrı mobil imza girişi zorunluluğunun kaldırılması daha iyi olur. Bunun sağlanamaması durumunda; her bir bildirimde seçilmesi gereken mobil imza yetkilisinin, siteye girişte seçilen firma yetkilisi (varsayılan) olarak getirilmesi, başka bir yetkili seçimine olanak sağlanmaması gerekir. Bildirim formatlarında ve onaylanacak sayfaların izlenmesinde; rakamsal değer girilecek kolon başlıklarının birkaç satıra yayılması yöntemiyle kolon genişliklerinin daraltılarak tek sayfada görüntü sağlanması da iyi olur.

M Oil Planlama ve İkmal Müdürü Erkan Kardeşgiden

Verimlilik en üst düzeye çıkar

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu΄nun, Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliği dahilinde lisans sahibi firmaların kuruma ibraz ettiği bildirimlerini, 2010 yılı yeni uygulaması olan Elektronik Sertifika ile bildirmeleri kararı ile sektör yeni döneme girmiştir. Bu sürecin en büyük avantajı ise bildirimlerin artık yazılı olarak gönderilmemesi ve böylece kağıt, zaman kaybının önüne geçilmesidir. Bununla beraber, uygulamada sisteme yapılan girişlerin kontrollü olması sağlanmıştır.
Sürecin başlangıcından itibaren karşılaşılan sıkıntı ise sisteme girişlerde ve dosya aktarımlarında yaşanan yavaşlık ve zaman aşımı uyarılarıdır. Bunların giderilmesi ile sistem verimliğini en üst düzeye çıkaracaktır.

Alpet İkmal Müdürü Alkan Tarım

Bildirimler sorunsuz yapılıyor

Dağıtıcı lisansları kapsamında şirketlerin yapmakla yükümlü olduğu periyodik ve oluşuma bağlı bildirimlerin yakın bir geçmişte Petrol Bilgi Sistemi kapsamında elektronik ortamda yapılmaya başlanması, o ana kadar mevcut kırtasiye yükünü ortadan kaldırmakla kalmamış, posta vs. nedenlerle ortaya çıkan zaman kayıplarının ve mağduriyetlerin önüne geçmişti. Elektronik imza uygulaması bu sistemin en son basamağını oluşturmaktadır. EPDK΄ya yapılan bildirimlerde elektronik imza uygulamasına geçilmesi, güvenilirlik ve kontrol öğelerini güçlendirmiştir. Herhangi bir bildirimin kimin tarafından yapıldığı bu uygulama sayesinde kesinlik kazanmış olup, daha önceden farklı kullanıcılardan oluşması muhtemel belirsizlikler ortadan kalkmıştır. Ayrıca, her ne kadar daha sonra talep yoluyla düzletme opsiyonu mevcutsa da elektronik imza sayesinde yapılan bildirimlere gösterilen hassasiyetin genel olarak artacağı düşünülmektedir. Bahis konusu uygulamaya başlanmasından bu yana bildirimler sorunsuz bir şekilde yapılmıştır. Aynı bildirim kapsamında mükerrer isim-sertifika ve pin kodu sorgulaması yapılması vb. alt uygulamaların zaman içinde sadeleştirilerek, uygulamaya daha "kullanıcı dostu" bir görünüm kazandırılması da mümkündür. Öte yandan oluşan teknik aksaklıklar konusunda EPDK İzleme Grubu Uzmanlarına ulaşılarak çözüm yolları konusunda destek talep edilebilmektedir. Dolayısıyla elektronik imzayla desteklenmiş e-bildirim süreci, tamamen kişisel diyalogdan arındırılmamış olup, kafi oranda sosyal iletişim içeren bir uygulamadır.

Kadoil İkmal Müdürü İrfan Üçer

Bilgi güvenliği arttırıldı

E-Devlet ile başlayan ve ülkemizde hızla yayılan elektronik iletişim kapsamında EPDK΄nın 04 Ocak 2010΄da başlatmış olduğu e-imza, başlangıç tarihinden bugüne kadar sorun yaşanmadan çalışmaktadır.  Bu uygulama ile bilgi güvenliği de arttırılmıştır. Bilgiyi kimin girdiği, zamanında bilgi aktarımlarının yapılıp yapılmadığı gibi belirsizlikleri de ortandan kaldırmaktadır. Kullanım aşamasında birkaç kez onay istemesiyle yapılan işlerin de tekrar kontrolü açısından ve hatadan geri dönüşlerde faydalı olmaktadır.
Bu uygulamayla beraber telefon data aktarımı ve internet bağlantıları da önem arz etmektedir. Servis sağlayıcılarda sorun yaşanmadığı sürece her hangi bir problem olacağını sanmıyoruz.
Şu an için benzeri teknik sorun yaşanmamakla birlikte, ileriki günlerde artı/eksi avantajları veya verimliliği daha iyi anlaşılacaktır.

Enerji Petrol Bayilik İşleri Müdürü Güzin Elmaslı Erdem

Yönetim ve iletişim giderlerini azalttı

Bilindiği üzere petrol piyasasında elektronik imza uygulamasına geçilmeden önceki süreç;  öncelikle portal aracılığıyla yapılması gereken bildirimlerin sisteme aktarılması ve sisteme aktarılmış olan beyanların ardından çıktısı alınarak, ıslak imzalı olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu΄na süresinden önce yetiştirilmesi yönündeydi. Ancak bu süreçte bildirimlerin ulaştırma çabası; teslimatı sırasında posta ya da kargoda yaşanabilecek olan aksaklıklar üzerimizde ciddi baskı yaratıyordu. Ülkemizde kullanım oranı günden güne yaygınlaşan elektronik imza devrinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından da uygulamaya geçirilerek, zorunlu hale getirilmesi, işlemlerimizin hızlılığını arttırmış ve yaşanan bürokrasinin azalmasını sağlamıştır.  Şirketimiz açısından da yönetim ve iletişim giderlerini azaltmıştır. Ayrıca sektörde yapmış olduğumuz her bir faaliyet için ayrı bildirimde bulunduğumuzu da göz önüne alacak olursak, yaşanan kağıt israfı hepimizin malumudur. Bu uygulamanın kağıt israfını ortadan kaldırması ve doğaya katkı sağlayacak olmasını da şirket olarak olumlu karşılamaktayız.

Hepimizin de bildiği üzere süreç 04/01/2010 tarihi itibariyle başlamış olup, şimdiye kadar, Bilgi Sistemi Portalının veri girişlerinde yavaş işlemesi dışında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmamıştır.

Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeli΄ğinin değişmesiyle birlikte, yapılacak olan bildirim ve beyanlarda oluşabilecek aksaklıklar ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkilileri ve lisans sahiplerinin bir araya gelerek bildirim formlarıyla ilgili açıklayıcı bir toplantı yapılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.

S Oil EPDK Koordinatörü Jale Altunkaynak

Kolay ve güvenilir bir uygulama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu΄nun, Petrol Piyasası Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilen bildirimlerin 04.01.2010 tarihinden itibaren ıslak imza yani elle atılan imza ile eşit statüye sahip olan elektronik imza uygulamasına geçişiyle evrak ve arşiv yükü ortadan kalkacak ve yapılan işlemler hız kazanacaktır. Elektronik ortamda gönderilen belgelerin hangi kurum ya da kişiye ait olduğunu elektronik imzanın kimlik denetimi özelliği sayesinde tespit etmek daha kolay ve güvenilir olacaktır.

Elektronik İmza uygulamasına geçişin yeni olması nedeniyle karşılaştığımız problemler EPDK Yetkilileri ile görüşmelerimiz sonucunda çözüme kavuşmaktadır.

Ülkemizde 5070 sayılı Elektronik İmza kanunuyla 2004 yılından itibaren hukuksal zemini ile hazır hale gelen e-imzanın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Piyasası Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilen bildirimler için kullanılmasının gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek adına önemli bir adım olduğunu düşünmekteyim.

Balpet Genel Müdür Yardımcısı Nusret Kılıççıoğlu

Düzeltme talepleri daha hızlı yanıtlanmalı

Bildirimlerde elektronik imza uygulaması, kırtasiye işlemlerini ortadan kaldırmış ve daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamıştır. Başlangıcından bugüne uygulamanın işleyişi yönünde bir aksama olmamıştır. EPDK görevlileri ile uyumlu olarak işler yürütülmektedir. Yalnızca bildirimlerde düzeltme taleplerimize daha hızlı cevap verilmelidir.

Uspet Satın Alma Müdürü Erkan Küçük

Zamandan tasarruf

Elektronik imza uygulaması ile kırtasiye ve kargo masraflarından, en önemlisi de zamandan tasarruf edilmiştir. Ancak, girişte mobil imza kullanılmasına rağmen her bir rapor girişinde tekrar mobil imza kullanmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Pacific Genel Müdürü Anar Khalilov

Çok rahat ve sorunsuz bir geçiş yapıldı

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri gereğince lisans sahiplerinin piyasa faaliyetlerine ilişkin düzenli olarak yapmakla yükümlü kılındıkları bildirimlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna e - imza kullanılarak elektronik ortamda yapılmasını çok olumlu ve yerinde bir adım olarak nitelendirebiliriz. İlk başlarda Kurumun resmi internet sayfasındaki formların doldurulup imzalandıktan sonra gönderilmesi, daha sonra ise portal aracılığıyla şifre kullanarak yapılan bildirimlerin yine portalda "PDF" formatında kayıt edilen dosyaların yazdırılıp imzalanarak yine Kuruma sunulması çok zaman almaktaydı. Sayfalarca dökümanın yazdırılması ve imzalanması hem zaman kaybına, hem de ekstra bir maddi kayba yol açmaktaydı. Ayrıca merkezi Ankara dışında olan şirketlerin de gönderdikleri evrakların zamanında ve eksiksiz olarak ulaşıp ulaşmadığını araştırma külfeti de söz konusuydu. Kısacası bu uygulamayla lisans sahipleri zaman açısından bir tasarruf edecekleri gibi gereksiz kırtasiye masraflarından da kurtulacaklardır.

Ayrıca Kurum kendisine sunulan binlerce sayfa bildirimleri "depolama" sıkıntısından kurtulacak ve kontrollerini de dijital ortamda daha hızlı ve verimli şekilde ıslak imzalı bildirimlerden farksız olarak yapabilecektir. EPDK΄nın, yasaların tanımış olduğu imkânları değerlendirip, teknolojinin de sunmuş olduğu kolaylıklardan faydalanarak böyle bir adım atması hem Kurum hem de lisans sahipleri açısından önemli bir atılımdır.
Her yeni uygulamada ilk başlarda sıkıntılar veya aksaklıklar yaşanması olağandır. Sisteme bu tarz girişlerin ilk kez yapılması biraz tedirginliğe yol açabilir. Ayrıca e - imza sağlayıcılarının farklı uygulamalarından kaynaklanan aksaklıkların da olması mümkündür. İlerleyen dönemlerde bu tür sıkıntıların da tamamen giderilebileceğini ve sistemin verimli ve sorunsuz şekilde çalışacağını düşünüyorum.

Sistemdeki eksiklikler veya düzeltilmesi gereken hususlar zaman içinde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu ilk bildirimlerde yaşanan sıkıntıların kullanıcılardan kaynaklanma ihtimali daha fazla olabilir. Belli bir süreçten sonra sistemin aksayan yönlerini daha net bir şekilde söylemek mümkün olacaktır. Son olarak bildirim yükümlülüğüne ilişkin yeni bir devrin başladığı e - imza uygulamasına çok rahat ve sorunsuz bir şekilde geçildiğini söylemek mümkündür.

Delta Akaryakıt İkmal Planlama Yönetmeni Sinan Selçuk

Miktar birimleri piyasayla uyumlu olmalı

Delta Akaryakıt Tic. A.Ş. olarak, EPDK tarafından uygulanmaya başlanan, yasal yükümlülüğümüz kapsamındaki dönemsel ve oluşuma bağlı bildirimlerin Kurum΄a elektronik imza ile bildirilmesi konusundaki uygulama hakkında memnuniyetimizi belirtmek isteriz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından bilgi teknolojilerinin yakından takip ediliyor olması, portala aktarılan verilerin güvenliğinin ve denetiminin hak ettiği düzeyde yapıldığını göstermektedir ki, bu da tüm akaryakıt sektörü açısından sevindiricidir.
Zamanında ve doğru yapılan bildirimler sayesinde verilerin toplanması ve derlenmesi daha kolay olacak ve derleme sırasında oluşan tutarsızlıklar kolayca tespit edilebilecektir.
Sonraki aşamada beklentimiz, bildirim formlarının farklı operasyon senaryolarına cevap verir nitelikte revize edilmesi ve bildirilen verilerin derlenmesi sonucu oluşabilecek aksaklıklar hakkında sistemin, firma yetkililerine aksaklığı tespit ederek raporlaması şeklinde olacaktır.
Ayrıca yapılan bildirimlerde kullanılan miktar birimlerinin piyasa faaliyetlerinde geçerli olduğu üzere; beyaz ürünlerde m3 siyah ürünlerde ise ton birimleri ile yapılması hususu da bizler açısından çözüm bekleyen bir konudur.

Powerwax Genel Müdürü Burak Taranoğlu

Uygulama bilgi güvenliğini arttırdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu΄nun yayımlamış olduğu 26/12/2009 tarihli Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliği΄nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 04/01/2010 tarihinde başlayan e-imza uygulamasının kuşkusuz ki kamu kurumları arasında bu denli aktif bir kullanım içeren ilk uygulama olması ile iddialı bir start aldığını düşünüyoruz.
E-imza uygulamasını Petrol Piyasası Dairesinin 2008 yılının Şubat ayında uygulamaya aldığı ve halen geliştirilmekte olan Petrol Piyasası Bilgi Portalı΄nın tamamlayıcısı olarak görüyoruz. E-imza uygulaması olmaksızın portal sadece bilgilendirme içerikli bir medya olarak kullanım görmekte iken, e-imzanın devreye alınması artık süreçlerin yasal olarak da elektronik ortama taşınmasını sağladı.

Petrol Piyasası Bilgi Sistemi Yönetmeliği ve ilgili süreçleri bizim gibi petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı şirketler açısından çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle Yönetmelik ile bildirim yükümlülüğü yüklenen lisans türleri için bu nokta adeta piyasa denetimlerin başlangıç noktasıdır. Böyle bir durumda da kuşkusuz ki taklit edilemezlik, güvenlik ve güvenirlik, diğer unsurların yanında hayati önem taşımaktadır. E-imzanın Petrol Piyasası açısından hayatiliği de bu unsurlarla öne çıkmaktadır. Kağıt üzerindeki işlemlerin kaldırılarak elektronik ortama geçilmiş olması bilgi güvenliğini artırmış ve hem piyasa hem de Kurum açısından bu çerçevede önemli bir yükü ortadan kaldırmıştır.

Şirket olarak Petrol Piyasası Bilgi Sistemi΄nde kullandığımız e-imza uygulamasında herhangi bir sorunla karşılaşmadık, fakat e-imza ile imzalanan belgelere ilişkin arşivleme sisteminin oluşturulmasına yeterince vurgu yapılmadığını düşünüyoruz. Şirket olarak bu anlamda gerekli sistemlerimizi yılbaşı itibariyle uygulamaya aldık ve iş süreçlerimizi uygun şekilde düzenledik.

İnter Oil Sevkiyat Sorumlusu Cihangir Şahin

İlk imza yeterli olmalı

EPDK bilgi sistemine yapılan bildirimlerin daha sonradan yazılı ortamda tekrar EPDK΄ya ikinci bir bildirim yapılıyormuş gibi yazılı olarak verilmesinin ortadan kalkması, sistemin en önemli avantajlarından birisi. Hem elektronik imza sağlayıcımız, hem de EPDK bilgi sisteminde yapmış olduğumuz bildirimlerde şu ana kadar bir sıkıntıya rastlamadık. Hem EPDK bilgi sistemine girişte hem de yapılan her bildirimde ayrı ayrı elektronik imza onayı alınması sistemde ve bildirimin yapılışında yavaşlamaya neden olmakta. EPDK bilgi sistemine girişte verilen ilk elektronik imzanın yapılacak bildirimler için yeterli olacağını düşünmekteyiz.

 

kaynak : www.petroturk.com

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2010 - 2. ay
  • LİSANSLI DĞITICI SAYISI 54 OLDU (22 Şubat 2010 Pazartesi)
  • EPDK’nın 60 BİN TON KARARI (19 Şubat 2010 Cuma)