HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
EPDK CEZA YAĞDIRDI

EPDK CEZA YAĞDIRDI

 

Ankara’da faaliyet gösteren bir firmanın, Dağıtıcı Lisansı olmaksızın piyasada faaliyet gösteren akaryakıt bayilerine yaklaşık 81,7 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 1 milyon 272 bin TL tutarında idari para cezasına çarptırılması, sektörde endişe yarattı. EPDK, piyasanın kuralsız oyuncularına toplamda 6,1 milyon TL tutarında ceza kesti.

 

Ankara’nın Mamak ilçesinde faaliyet gösteren bir şirket, 2006-2007 yılları arasında Dağıtıcı Lisansı almaksızın piyasada faaliyet gösteren akaryakıt bayilerine yaklaşık 46,7 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdi. Bu da yetmedi… 2009 yılında aynı suçu işleyerek yine bayilere 35 milyon TL’Lik akaryakıt satışı yaptı. Böylece toplamda 81,7 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştiren şirkete yalnızca 1 milyon 272 bin TL tutarında idari para cezası kesilmesi, sektörde derin bir endişe uyandırdı. Ankara’daki haberler bununla da bitmedi. Yenimahalle’de faaliyet gösteren bir madeni yağ şirketi, 2008-2009 yılları arasında Dağıtıcı Lisansı olmamasına rağmen bayilere 43 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdi. Yalnızca 672 bin TL tutarında para cezası aldı. Yine Ankara Şaşmaz’da bir madeni yağ şirketi, piyasaya 60 milyon TL’lik akaryakıt satışı yaptı. Bu firmaya da 672 bin TL ceza kesildi. Bir dağıtıcı firma ise ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal etti. 684 bin 784 TL tutarında idari para cezası aldı.

Piyasanın kurallı oyuncuları endişeli

Bu denli büyük bir kaçağı gerçekleştiren firmalara ceza kesilmesinin beş yıl gecikmesi ve kesilen cezaların elde edilen kazanç karşısında çok küçük kalması, piyasanın kurallı oyuncuları üzerinde büyük endişe yaratırken, mevzuatta yer alan tavan cezanın bu ölçekteki kaçaklar için az kalması da ayrı tartışmaları gündeme getirdi.

Toplam 6 milyon 137 bin 718 TL’lik ceza

EPDK tarafından yalnızca akaryakıt değil, aynı zamanda LPG, CNG ve LNG firmaları da çeşitli cezalar ve uyarılar aldı. Piyasanın kurallarına göre oynamadığı tespit edilen 29 firmaya toplamda 6 milyon 137 bin 718 TL tutarında ceza kesen EPDK, 20 firmadan çeşitli sebeplerden dolayı savunma istedi. EPDK tarafından verilen cezalar şöyle:

1.       Bir bayinin, dağıtıcısı dışında başka bir firmadan akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi.  CNG İletim ve Dağıtım Lisansı sahibi bir şirketin, tarife yönetmeliğine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

2.       Samsun’da bir bayiye; çeşitli sebeplerden dolayı yazılı savunmasının istendiği halde göndermediği, yeniden satış amaçlı akaryakıt satışı gerçekleştirdiği ve dağıtıcısı dışında başka bir bayiden akaryakıt temin ettiği gerekçesiyle toplamda 251 bin 820 TL tutarında idari para cezası kesildi. 

3.       Eskişehir’de bayilik lisansı iptal edilen bir bayinin, vaziyet planında yer almayan tank ve gizli düzenek bulundurduğu gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

4.       Eskişehir’de bir diğer bayinin, TÜBİTAK MAM tarafından düzenlenen analiz raporuna göre  gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali gerçekleştirdiği gerekçesiyle savunmasının alınmasına karar verildi.  LNG İletim Lisansı sahibi bir şirketin, Kurum tarafından istenilen bilgi ve belgeleri vermediği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

5.       Niğde’de bir doğal gaz tesisat ve servis şirketinin, dağıtıcısının bilgisi dışında dağıtıcı şirkete ait olmayan bir sayacı taktığı ve dolayısıyla izni olmaksızın gazlı hatlara müdahale ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

6.        Karaman’da bir bayinin, bayiye ait olduğu tespit edilen dört öğrenci servisine akaryakıt satışı yapmak üzere, park halinde bulunan araçlara bir akaryakıt tankeri ile istasyon dışında akaryakıt satışı yaptığı, yine aynı tankerden alınan motorin numunesinin TÜBİTAK’ta yapılan analizleri sonucunda yeterli şart ve seviyede ulusal marker içermediği ve ilgili teknik standartlara ayrı olduğu gerekçesiyle yazısı savunmasının alınması için Denetim Dairesi Başkanlığı yetkilendirildi. 

7.       Gaziantep’te bir bayiye, dağıtıcısı haricinde İzmir’de bulunan bir diğer bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 120 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

8.        Ankara’da bir firmaya, Bayilik Lisansı almadan akaryakıt ikmal faaliyeti gerçekleştirdiği gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

9.       İzmir’de bir bayiye, lisans alma tarihinden önce akaryakıt ikmalleri yaptığı gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

10.   Adıyaman’da bir LPG dağıtım şirketine, bir başka LPG dağıtıcı firması bayisine dağıtım yaptığı gerekçesiyle 280 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

11.   Kütahya’da bir bayinin, lisansı iptal edildiği halde başka iki bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

12.   Antalya’da bir bayinin, iki farklı tarihte ulusal markersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali gerçekleştirdiğinden dolayı yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. Aynı zamanda bir başka tarihte aynı suçu gerçekleştirdiği tespit edildiğinden dolayı 56 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

13.   Bir bayinin, iki farklı tarihte yeterli şart ve seviyede marker ihtiva etmeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali yaptığı gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

14.   Ağrı’da bir kişiye, lisans almaksızın akaryakıt istasyonu işlettiği gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi.  Manisa’da bir bayiye, bir diğer bayiye yeniden satış amaçlı akaryakıt satışı yaptığı gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

15.   Manisa’da bir diğer şirkete, lisans almaksızın akaryakıt istasyonu işlettiği gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

16.   Manisa’da bir diğer bayinin, istasyonundaki tankerden alınan akaryakıt numunesinin yeterli şart ve seviyede marker içermediği ve teknik düzenlemelere aykırı olduğu belirlendiğinden ve söz konusu lisans sahibine daha önce de aynı suça ilişkin idari para cezası uygulandığı gerekçesiyle soruşturmasının sonlandırılmasına karar verildi. 

17.   Manisa’da bir LPG otogaz bayisine, istasyonunda Sorumlu Müdür çalıştırmadığı gerekçesiyle 56 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

18.   Bir bayiye, bir tankerden dağıtıcısı haricinde marker seviyesi geçersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 274 bin 712 TL tutarında idari para cezası kesildi. 

19.   Manisa’da bir bayiye, yeterli şart ve seviyede marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali yaptığı gerekçesiyle 134 bin 400 TL tutarında idari para cezası kesildi. 

20.   Manisa’da bir diğer bayiye, yeterli şart ve seviyede marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali gerçekleştirdiğinden dolayı 120 bin TL, başka bir bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle de 120 bin TL olmak üzere toplamda 240 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

21.   Konya’da bir bayinin, istasyonundan alınan numunenin ağır ve hafif ürün karıştırarak tağşiş etmek ile ilgili teknik düzenlemelere aykırı ve ulusal marker seviyesinin geçersiz çıkması sebebiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

22.   Tekirdağ’da LNG İletim Lisansı sahibi bir şirketin, 2010 Yılı Yurtiçi Kaynak Saptama Çizelgesini doldurarak Kuruma sunmadığı gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

23.   Bir bayiye, gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmalinde bulunduğu gerekçesiyle 120 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

24.   Ankara Mamak’ta bir şirkete, 2006-2007 yılları içerisinde Dağıtıcı Lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden, piyasada faaliyet gösteren akaryakıt bayilerine yaklaşık 46,7 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 600 bin TL, 2009 yılı içerisinde de aynı suçu işleyerek 35 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 672 bin TL olmak üzere toplamda 1 milyon 272 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

25.   Ankara Yenimahalle’de faaliyet gösteren bir madeni yağ şirketine, 2008-2009 yılları içerisinde Dağıtıcı Lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden piyasada faaliyet gösteren akaryakıt bayilerine yaklaşık 43 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 672 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

26.   Ankara Şaşmaz’da faaliyet gösteren bir madeni yağ şirketine, Dağıtıcı Lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden piyasada faaliyet gösteren akaryakıt bayilerine yaklaşık 60 milyon TL’lik akaryakıt satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 672 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

27.   Bir dağıtıcı firmaya ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali gerçekleştirdiğinden dolayı 686 bin 784 TL tutarında idari para cezası kesildi.  İzmir’de bir istasyonsuz bayiye, 1 Ocak 2008 tarihinden sonra motorin sattığı gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. İzmir’de bir diğer bayiye, başka bir bayiye akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

28.   İzmir’de bir diğer bayiye, 2005-2006-2007 ve 2008 yıllarında dağıtıcısı haricinde üç farklı bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 120 bin TL tutarında idari para cezası kesildi.

29.    İstanbul’da bir bayiye, 2008 yılında başka bir bayiye akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

30.   Ankara’da bir bayinin, dağıtıcısı dışında başka bir bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının istenmesine karar verildi. 

31.   Ankara’da bir diğer bayinin, akaryakıt istasyonuna boşaltım yaptığı tespit edilen kamyonun kasasında bulunan taşınabilir tanklarda yer alan ürünlerden ve istasyonun yer altı tanklarından alınan numunelere ilişkin düzenlenen TÜBİTAK MAM raporunda, istasyonda tağşiş amacıyla kullanılabilecek ürün bulundurduğu gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

32.   Adana’da bir bayinin, dağıtıcısı dışında başka iki bayiden akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi.  Bir şirket hakkında alınan Kurul Kararı’nın geri alınmasına karar verildi. 

33.   Bir bayinin, ulusal markersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

34.   LNG İletim Lisansı sahibi bir şirketin, istenilen bilgi ve belgeleri Kurum’a iletmediği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

35.   Van’da bir bayinin, yapılan denetimde istasyondan alınan akaryakıt numunesinin ulusal marker seviyesinin geçersiz, akaryakıtın da teknik düzenlemelere aykırı olduğu tespit edildiğinden dolayı yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

36.   Kırıkkale’de bir bayiden, Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı tarafından alınan numunelere ilişkin ODTÜ PAL tarafından düzenlenen analiz raporuyla, ürünün gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermediği ve teknik düzenlemelere aykırı olduğu; ilgili lisans sahibinin savunmasında ileri sürdüğü hususların bu suçları haklı gösterecek bir gerekçe olmadığı anlaşıldığından dolayı bayiye 134 bin 400 TL tutarında idari para cezası kesildi.  Van’da bir bayinin, istasyondan alınan akaryakıt numunesinde ulusal marker seviyesinin geçersiz, akaryakıtın da teknik düzenlemelere aykırı olduğu tespit edildiğinden dolayı yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

37.   Bir bayinin, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

38.   Antalya’da bir bayiye, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle 120 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

39.   Çorum’da bir bayiye, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal ettiği ve vaziyet planına kaydettirmeden proje kapsamı dışında akaryakıt tankı kurarak piyasa faaliyetine konu ettiği gerekçesiyle 148 bin 802 TL tutarında idari para cezası kesildi. 

40.   Afyon’da lisansı iptal edilen bir bayiye, bir diğer bayiye yeniden satış amaçlı akaryakıt ikmal ettiği ve bu durumun faturalar ile tevsik edildiği tespit edildiğinden 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

41.   Bir bayiye, istasyonundan alınan motorin numunelerinin ODTÜ PAL’de yapılan analizi sonucunda yeterli şart ve seviyede marker ihtiva etmeyen ve teknik düzenlemelere uygun olmayan akaryakıt ikmali yaptığı gerekçesiyle 134 bin 400 TL, aynı suçu bir daha işlediği gerekçesiyle de 134 bin 400 TL olmak üzere toplamda 268 bin 800 TL tutarında idari para cezası kesildi. 

42.   Bilecik’te bir bayiye, istasyonunda vaziyet planında yer almayan tank bulundurduğu gerekçesiyle 10 bin TL tutarında idari para cezası kesildi. 

43.   Kütahya’da bir bayinin, istasyonunda gizli düzenek bulundurduğu ve gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal ettiği gerekçesiyle yazılı savunmasının alınmasına karar verildi. 

44.   Van’da bir bayiye, alınan yazılı savunmasının değerlendirilmesinin ardından tesisini Kurul’un izni olmaksızın başka bir kişiye kullandırdığı gerekçesiyle 50 bin TL tutarında idari para cezası kesildi.

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2011 - 4. ay
  • ALPET’TE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ (30 Nisan 2011 Cumartesi)
  • KIRSAL MITORİN DEVRİ SONA ERDİ (1 Nisan 2011 Cuma)