HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
MALİYE MAKANLIĞINDAN ÖTV΄SİZ YAKITTA YENİ DÜZENLEME

 

T.C Maliye Bakanlığı, deniz araçlarına ÖTV’siz yakıtla ilgili 6 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği’nde bazı değişikler yaptı

Değişikliğe ait tebliğ bugünkü Resmi Gazetede ( 22 Mayıs  2012 tarih ve 28300 sayılı ) yayınlanmıştır.

 

Tebliğdeki değişikliklere ait detaylar ;

 

ü  Yakıt alım defteri Deniz Ticaret Odaları’ndan alınamayacak.

ü  Yakıt alım defterlerinde artık yalnızca yıllık azami sarf kapasitesi yazacak, günlük ve üç aylık azami sarf kapasiteleri yer almayacak.

ü  Tadilat veya onarım gibi amaçlarla deniz taşıtının karaya çıkarılması durumunda yakıt alım defteri liman başkanlığına teslim edilmeyecek ancak liman başkanlığı tarafından bloke koyulacak ve gerekli görülmesi durumunda el koyulabilecek.

ü  Çeşitli nedenlerle seferden men edilen deniz araçlarının yakıt alım defterlerine, liman başkanlığınca el konulmasına ilişkin hüküm, “bloke konulur, gerekli görülmesi halinde el konulabilir” şeklinde değiştirildi.

ü  Vergi cezası alan deniz aracının deniz yakıtı alma hakkı geçici olarak durdurulmadan önce bloke koydurulacak ve bu bloke vergi dairesinden yazı gönderilmedikçe kaldırılmayacak.

ü  ÖTV’siz yakıt teslimi yapan dağıtıcıların vergi dairesinden aldıklarını dağıtım izin belgeleri her yıl 31 Aralık’a kadar geçerli olacak şekilde düzenlenecek. Dağıtım izin belgesi düzenleyen veya iptal eden vergi daireleri, söz konusu belgelerin bir nüshasını Bakanlığın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da gönderecek.

 

İlgili tebliğin  tamamı ;

22 Mayıs 2012 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28300

 

TEBLİĞ

 

Maliye Bakanlığından:

 

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

 

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu1 uygulamasına ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlara göre işlem yapılması uygun görülmüştür.

 

 

B) 6 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde4 bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

a) Tebliğin “Tanımlar” başlıklı 1 inci bölümünde yer alan “Müsteşarlık” tanımı çıkarılmış, “Yakıt Alım Defteri” tanımındaki “Denizcilik Müsteşarlığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgili Liman Başkanlığı” ibaresi eklenmiştir.

b) Tebliğin (2/c) bölümünün;

- birinci paragrafında yer alan “DTO veya” ile ikinci paragrafında yer alan “günlük, üç aylık” ibareleri çıkarılmış,

- üçüncü paragrafında yer alan “yakıt alım defteri deniz aracının tadilat veya onarımının yapılacağı liman başkanlığına teslim edilir” ibaresi “yakıt alım defterine deniz aracının tadilat veya onarımının yapılacağı liman başkanlığınca bloke konulur, gerekli görülmesi halinde el konulabilir.” olarak değiştirilmiş,

- dördüncü paragrafında yer alan “Gemi Sörvey Kurulu uzmanlarınca” ibaresi “Gemi Sürvey Uzmanlarınca” olarak değiştirilmiş,

- beşinci paragrafındaki “el konulur.” ibaresi “bloke konulur, gerekli görülmesi halinde el konulabilir.” olarak değiştirilmiş,

- altıncı paragrafında yer alan “deniz aracının deniz yakıtı alma hakkını geçici olarak durdurabilir ve yakıt alım defterine el koyabilir.” ibaresi “deniz aracının deniz yakıtı alma hakkını ilgili liman başkanlığınca bloke koydurmak suretiyle geçici olarak durdurabilir veya yakıt alım defterine el koyabilir.” olarak değiştirilmiş ve aynı paragrafın sonuna “Ayrıca, Tebliğde belirtilen usul ve esaslara aykırı durumları nedeniyle yakıt alım defterleri ilgili liman başkanlığınca bloke edilen donatanlar ve/veya kiracıları ilgili vergi dairelerine bildirilir. Bu durumda vergi dairesi tarafından blokenin kaldırılabileceği yönünde yazı gönderilmedikçe bloke kaldırılmaz.” cümleleri eklenmiştir.

c) Tebliğin 3 üncü bölümünde yer alan “500.000.000.000-TL karşılığı” ibaresi “500.000 Türk Lirası karşılığı” olarak değiştirilmiş ve aynı bölüme son paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Dağıtım izin belgeleri her yıl için 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak şekilde düzenlenir. Dağıtım izin belgesi düzenleyen veya iptal eden vergi daireleri, söz konusu belgelerin bir nüshasını Bakanlığın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da gönderir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Tebliğdeki usul ve esaslara aykırı durumları tespit edilen dağıtım izin belgesi sahibi firmalar Bakanlığa bildirilir.”

d) Tebliğin (4/a) bölümünün;

- dördüncü paragrafındaki “(mt), günlük, üç aylık” ibaresi “(mt), (m³)” olarak, “Bu değişiklik ve tespitler” ibaresi ise “Tüm değişiklik ve tespitler” olarak değiştirilmiş,

- altıncı paragrafındaki “16 no.lu satırına” ve yedinci paragrafındaki “16 ncı satırına” ibareleri “ilgili bölümüne” olarak değiştirilmiş,

- sekizinci paragrafının ikinci cümlesi “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı dağıtıcılardan gelen bilgileri, deniz yakıtı kullanıcılarının kullanım kapasiteleri ile satın aldıkları miktarları yakıt cinsi bazında kontrol edip değerlendirmek suretiyle istenmesi halinde Bakanlığın ilgili birimleri ile elektronik ortamda paylaşır.” şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

- son paragrafından sonra gelmek üzere,

“Karada sabit kurulu deniz yakıtı depoları ve deniz yoluyla düzenli sefer yapmak için hat izni bulunan, toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılan yolcu ve/veya taşıt aracı taşıyan deniz araçlarını işleten özel sektöre ait firmalardan, filolarında bir yılda alabilecekleri azami deniz yakıtı miktarı toplamı asgari 5.000 (m³) ya da karşılığı (mt) olan ve en az 15 adet aracı bulunanlar da filolarındaki tüm bu deniz araçlarını kapsamak ve sadece bu depolarındaki deniz yakıtını kullanmak şartıyla; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ilgili liman başkanlığına müracaat ederek, her bir deniz aracı için alacakları yakıt alım defterinde kullanabilecekleri azami deniz yakıtı miktarının ayrı ayrı belirlenmesi yerine, bu kapsamdaki deniz araçları için kullanabilecekleri azami deniz yakıtı miktarının topluca belirlenmesini talep edebileceklerdir.

Söz konusu talepte bulunan firmalar, firma donatanı ve/veya kiracısı oldukları deniz araçlarının teknik özellikleri, bir yılda yaptıkları sefer sayıları ile ihtiyaç duydukları yakıt miktarlarını içeren raporu ilgili liman başkanlığına sunacaklardır. Liman başkanlığınca oluşturulacak komisyon tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda uygun görülen yakıt miktarları belirlenerek, bu firmalara bahse konu deniz araçlarında kullanacakları yakıtı toplu olarak almalarına yönelik toplu yakıt alım izin belgesi düzenlenebilecektir. Bu durumda DTO ile ilgili liman başkanlığınca onaylanmış olan yakıt alım defterleri, firmanın kullanabileceği azami toplam yakıt miktarını gösteren izin belgesi ile birlikte ilgili vergi dairesince de onaylanacaktır. Bu kapsamda verilmesi gereken toplu yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümlerinin de doldurulması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen firmalar, toplu yakıt alım izin belgesinde belirlenen azami yakıt miktarını aşmamak, her yakıt teslimatında alınan yakıt miktarını izin belgesine kaydettirmek ve dağıtıcıya izin belgesini imzalatmak kaydıyla birden fazla deniz aracı için, kendilerine ait karada sabit kurulu deniz yakıtı depolarına dağıtıcılardan topluca yakıt alabileceklerdir. DTO, liman başkanlığı ve vergi dairesince onaylanmış olan yakıt alım defterlerinin kullanımında, defterlerin ait olduğu deniz araçlarına söz konusu depolardaki sayaçlardan yapılan her deniz yakıtı teslimatında, defterin teslimata ilişkin bölümleri firma yetkililerince doldurulacak ve kaşe tatbik edilerek imzalanacaktır. Bu firmalar, izin belgelerinde kendilerine topluca tahsis edilen azami yakıt miktarının üzerinde deniz yakıtı alamayacaklardır. Bu kapsamdaki firmalar için düzenlenecek yeminli mali müşavir faaliyet raporunda, her bir deniz aracının ilgili faaliyet döneminde aldığı/kullandığı yakıt miktarı ve yakıtın türü ile deniz aracının rapor döneminde ne kadar yol yaptığına ilişkin bilgilerin de bulunması gerekmektedir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, toplu yakıt alım izin belgesine sahip özel sektöre ait firmaların teslimat düzenekleri ile teslimat yöntem ve süreçlerine ilişkin düzenleme ve inceleme yapabilir, tedbir alınmasını talep edebilir.

ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı kullanan firmaların yıl içerisinde toplu yakıt alım izin belgesi için başvuru yapması halinde, bu firmalara deniz araçlarının kullandığı mevcut yakıt miktarı yıllık yakıt limitlerinden düşülerek elde edilen toplam miktar için toplu yakıt alım izin belgesi düzenlenebilecek ancak bu durumda yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri doldurulmayacaktır. Bu durumdaki firmalar, mevcut yakıt alım defterlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde kullanabilecektir.” paragrafları eklenmiştir.

e) Tebliğin (4/b) bölümünün son paragrafından sonra gelmek üzere, “Donatanın aynı kiracı ile yakıt alım defterinin kullanım hakkı bulunan yıldan daha uzun süreli kira sözleşmesi yapması durumunda, ilk yıldan sonraki yıllarda sadece deniz aracını kendi adına deniz ticaretinde kullanmakta olan kiracı (EK: 2) taahhütnameyi vermek suretiyle yakıt alım defteri alabilecektir. Bu durumda donatandan (EK:1) taahhütname istenmeyecektir. Ayrıca, yıl içerisinde donatanın kendi adına yakıt alım defteri aldıktan sonra kiralama yapması durumunda kiracı, (EK: 2) taahhütnamesinde deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri donatanın kullandığı yıllık yakıt limitinden düşerek elde edilen yakıt miktarını yıllık yakıt limiti olarak beyan edecektir. Aynı şekilde donatan kiralama sonunda yakıt alım defterini kendi adına kullanmak isterse; deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri kiracının kullandığı yakıtı, yıllık yakıt limitinden düşerek elde edilen miktarı, yıllık yakıt limiti olarak (EK:1) taahhütnamesinde beyan edecek ve liman başkanlığı tarafından defterin kullanımı için gerekli işlemler yapılacaktır.” paragrafı eklenmiştir.

f) Tebliğin (4/d) bölümünün;

- başlığı “ÖTV’si Sıfıra İndirilmiş Deniz Yakıtı Kullanan Deniz Araçlarının Yıl İçerisinde Terkini, Satışı veya Kiralanması Durumunda Yapılacak İşlemler” şeklinde değiştirilmiş,

- birinci paragrafının “donatanı tarafından satılan deniz araçlarının deposunda ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı bulunması halinde” ibaresi “donatanı tarafından satılan veya terkin edilen deniz araçlarının deposunda ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın” olarak; “kiraya veren, kiracı veya deniz aracını satan” ibaresi ise “kiraya veren, kiracı, deniz aracını satan veya terkin eden” olarak değiştirilmiş,

- (iv) alt bölümünde yer alan “teslim edildiği” ibaresinden sonra gelmek üzere “, terkin edilmesi halinde ise terkin edildiği” ibaresi eklenmiş,

- son paragrafından sonra gelmek üzere, “Emniyet açısından zaruret oluşturan hallerde toplu alım kapsamındaki deniz araçları hariç olmak üzere bakım ve onarıma girecek deniz araçlarının yakıtları liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak bir başlangıç ölçümü (sörveyi) ile bir depoya alınacaktır. Tutulan tutanak doğrultusundaki tespit liman başkanlığınca yakıt alım defterinin ilgili sayfasına işlenecektir. Bakım ve onarım sonunda da liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak son ölçüm ile yakıt deniz aracına transfer edilecek ve tutanak hazırlanarak liman başkanlığınca yakıt alım defterinin yine ilgili sayfasına işlenecektir. Bu ölçümler arasında yakıt miktarında fark olması halinde yakıt kullanıcısı vergi dairesine bildirilecek, vergi dairesince gerekli görülmesi halinde bu kullanıcılar vergi incelemesine sevk edilecektir. Toplu alım kapsamında satılan, terkin edilen, kiraya verilen veya bakıma girecek deniz araçlarının yakıtları ise liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak ölçüm ile kendi toplu alım belgeleri kapsamındaki başka bir deniz aracına veya depolarına yakıt alım defterinin ilgili sayfasına işlenmek kaydı ile transfer edilebilecektir.” paragrafı eklenmiştir.

g) Tebliğin (5/a) bölümünün ikinci paragrafındaki “yakıt alım defterlerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “bloke konularak” ibaresi eklenmiştir.

h) Tebliğin (5/c) bölümünün birinci paragrafının ikinci cümlesi “Bu başvuru üzerine liman başkanlığı, yakıt alım defterine bloke koyacak ve defterin onaylatıldığı vergi dairesine aynı iş günü içerisinde bildirecektir.” şeklinde değiştirilmiş; üçüncü paragrafındaki “mt” ibaresinden önce gelmek üzere “m³/” ibaresi eklenmiştir.

ı) Tebliğin (5/d) bölümünün birinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca denetim için çağrı yapılmış donatan veya kiracıların, çağrıya cevap vermemesi veya haklı ve geçerli bir mazereti olmaksızın deniz aracını getirmemesi ya da defterlerini ibraz etmemesi hallerinde, yakıt alım defterine bloke konularak bunlar defterin onaylatıldığı ilgili vergi dairesine bildirilecektir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı teslimlerinin kontrolü ve takibi amacıyla gerekli görülen hallerde çevresel, teknik ve ticari boyutlu (miktar, mekan, zaman ve deniz aracı türlerine yönelik) düzenlemeler yapabilir. Ayrıca elektronik ortamda uygulamanın yürütülmesini kolaylaştırmak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan düzenlemeler, uygulamada kullanılan basılı evrak ile eş değer hükme haizdir.”

i) Tebliğin ekindeki (EK:1) ve (EK:2) numaralı yakıt talep formu ve taahhütnameleri bu Tebliğ ekinde yer aldığı şekilde değiştirilmiştir.

j) Tebliğin “Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı”, “Denizcilik Müsteşarlığı” ve “Müsteşarlık” ibareleri “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir.

 

22 Mayıs 2012

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2012 - 5. ay
  • PETDER ‘de YENİ YÖNETİM (26 Mayıs 2012 Cumartesi)
  • EPDK 5.703.313 TL CEZA UYGULADI ... (23 Mayıs 2012 Çarşamba)
  • AKARYAKITTA ÖTV İNDİRİMİ (18 Mayıs 2012 Cuma)
  • EPDK’ dan YENİ LİSANSLAR (10 Mayıs 2012 Perşembe)
  • TPAO ‘NUN İŞLETME SAHASI GENİŞLEDİ (9 Mayıs 2012 Çarşamba)