HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
‘LPG Piyasasında Zorunlu Petrol Stoğu Karar Taslağı’ görüşe açıldı

 

‘LPG Piyasasında Zorunlu Petrol Stoğu ve Zorunlu Petrol Stoğunun Kupon Sistemi Kapsamında LPG olarak tutulabilmesine dair Karar Taslağı’ görüşe açıldı.

Ulusal Petrol Stok Komisyonun 2017/1 sayılı kararı kapsamında düzenlenen ekli karar taslağının ‘LPG Piyasasında zorunlu petrol stoğu ve zorunlu petrol stoğunun kupon sistemi kapsamında LPG olarak tutulabilmesine dair Karar Taslağı’ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun web sitesinde görüşe açıldı. Taslak 20 Ekim 2017 günü mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık tutulacak.

İlgili maddelerle ilgili görüşlerin 20 Ekim 2017 tarihine kadar yaydogan@epdk.org.tr ve myavuz@epdk.org.tr,  e-posta adresine gönderilmesi gerekiyor.

 

LPG PİYASASINDA ZORUNLU PETROL STOĞU VE ZORUNLU PETROL STOĞUNUN KUPON SİSTEMİ KAPSAMINDA LPG OLARAK TUTULABİLMESİNE DAİR KARAR TASLAĞI

 

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı, LPG piyasasında zorunlu petrol stoğu ve zorunlu petrol stoğunun bir kısmının veya tamamının kupon sistemi kapsamında LPG olarak tutulabilmesine dair hususların düzenlenmesini sağlamaktır. Bu Karar, rafinerici lisansı veya LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin başka LPG dağıtıcı lisansı sahipleri adına LPG olarak yükümlülük stoğu tutmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.      

 

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Karar, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 16 ncı maddesi ve Ulusal Petrol Stok Komisyonunun 2017/1 sayılı Kararı kapsamında hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu kararda geçen;

a) Hizmet alan: Kupon sistemi kapsamında, zorunlu petrol stoğu yükümlülüğünü karşılamak üzere rafinerici ve/veya LPG dağıtıcı lisansı sahibinden hizmet alan LPG dağıtıcı lisans sahibini,

b) Hizmet veren: Kupon sistemi kapsamında bir başka LPG dağıtıcı lisansı sahibinin zorunlu petrol stoku yükümlülüğünü karşılamak üzere Kurumdan izin alan rafinerici veya LPG dağıtıcı lisansı sahibini,

c) İzin: Kurum tarafından kupon sistemi kapsamında hizmet sunulmasına ilişkin verilen izni,

ç) Kupon sistemi: Rafinerici veya LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin bir başka LPG dağıtıcı lisansı sahibi adına LPG yükümlülük stoğu tutmasına ilişkin sistemi,

d) Lisanslı depo: 5307 sayılı Kanun çerçevesinde Kurumdan LPG depolama lisansı almış tesisleri,

e) Sözleşme: Hizmet veren ve hizmet alan arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, hizmet verenin, hizmet alan adına kupon sistemi kapsamında yükümlülük stoğu tutmasına dair hüküm ve şartları içeren anlaşmayı,

f) Zorunlu petrol stoğu: LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin ikmal ettiği günlük ortalama ürün miktarının minimum yirmi katına karşılık gelen miktarı

ifade eder.

(2) Bu Kararda geçen ve yukarıda yer almayan tanım ve kısaltmalar için ilgili mevzuatta geçen tanım ve kısaltmalar geçerlidir.

 

LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin zorunlu petrol stoğu yükümlülüğünün hesaplanması ve izlenmesi

MADDE 4 – (1) LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin ilgili dönemde tutmakla yükümlü oldukları stok miktarları, söz konusu kişilerin Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma sunmuş oldukları LPG satış beyanları esas alınarak, Ulusal Petrol Stok Komisyonu Kararlarında yer alan hesaplama yöntemiyle belirlenir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen usulle hesaplanan stok miktarları, stok tutulması gereken dönem başlamadan önce Kurum internet sitesinde ilan edilir. İlan edilen stok miktarına ilişkin  itirazlar bir hafta içerisinde Kuruma bildirilir. Söz konusu itirazlar değerlendirildikten sonra nihai stok miktarları kesinleşir ve Kurum internet sitesinde ilan edilir.

(3) Tutulan stok miktarları, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma beyan edilir. Ulusal petrol stoğu yükümlülüğü kapsamında tutulması gereken stokların, her an kullanıma ve erişime hazır bulundurulması esastır.

 

Kupon sistemi izni ve izin bedeli

MADDE 5 – (1) Kupon sistemi kapsamında hizmet vermek isteyen rafinerici veya LPG dağıtıcı lisansı sahipleri, kupon sistemi hizmeti izin başvurusunu Kuruma elektronik ortamda yapar. Kurum hesabına izin bedelinin yatırıldığına ilişkin belge de ilgili başvuruya eklenir. İzin bedeli, başvurunun yapıldığı tarihte geçerli olan LPG dağıtıcı lisansı tadil bedeli kadardır.

(2) Kupon sistemi hizmeti izni için başvurular her yıl Ekim ayı içinde yapılır ve uygun görülmesi halinde, izin bir sonraki takvim yılı süresince geçerli olur.  Başvurunun yapılacağı yıl içinde lisans almış kişiler Ekim ayını beklemeksizin izin başvurusunda bulunabilirler ve uygun görülmesi halinde takvim yılı sonuna kadar söz konusu izin geçerli olur.

(3) Kurum tarafından izin verilen lisans sahipleri Kasım ayı içinde Kurum internet sayfasında ilan edilir. Yıl içerisinde izin alanlar da izin alınmasını müteakip Kurum internet sayfasında ilan edilir.

(4) LPG dağıtıcı lisansı sahipleri bu Karar kapsamında Kurumdan aldıkları izin çerçevesinde sadece lisanslı depolarda kupon sistemi hizmeti verebilir. Rafinerici lisansı sahipleri de bu Karar kapsamında Kurumdan aldıkları izin çerçevesinde kendi LPG depolarında kupon sistemi hizmeti verebilir.

(5) Hizmet vermek üzere Kuruma başvuran rafinerici veya LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin;

a) Zorunlu petrol stoğu yükümlülüğünü, başvuru tarihinden bir önceki takvim yılının tamamında yerine getirmiş olması,

b) Gelir veya katılma payı borcunun bulunmaması,

c) Kendi stok yükümlüğünü karşıladıktan sonra fazladan LPG stoğunun mevcut olması zorunludur. Aynı tüzel kişilik adına düzenlenmiş birden fazla rafinerici lisansı mevcut olması halinde, bu fıkradaki şartlar tüzel kişilik üzerinden değerlendirilir.

(6) Başvuru sahibinin şartları sağlayıp sağlamadığına ilişkin değerlendirme, başvurunun Kuruma yapıldığı tarihi izleyen on iş günü içinde sonuçlandırılır. İzin başvurusunda bulunan lisans sahibinin gerekli şartları sağlamadığının tespiti halinde başvuru reddedilir ve ödenmiş ise başvuru bedeli iade edilir.

(7) Hizmet verenin ticaret unvanının değişmesi veya şirketin nev’i değiştirmesi durumunda, lisans tadilinin gerçekleştirilmesini müteakip izne ilişkin düzeltme re’sen yapılır.

(8) İzne ilişkin tüm iş ve işlemler LPG Piyasası Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

 

İzin süre uzatımı

MADDE 6 – (1) İzin süreleri, izin sahibinin talebi üzerine izin süresinin bitiminden başlamak üzere bir yıl süreyle uzatılır.

(2) Süre uzatımı için başvurular elektronik ortamda her yıl Ekim ayı içinde yapılır. Kurum hesabına izin bedelinin yatırıldığına ilişkin belge de ilgili başvuruya eklenir. İzin süre uzatımına ilişkin iş ve işlemler LPG Piyasası Dairesi Başkanlığınca sonuçlandırılarak Kasım ayı içinde Kurum internet sayfasında ilan edilir.

(3) İzin süre uzatım bedeli başvurunun yapıldığı tarihte geçerli olan LPG dağıtıcı lisansı tadil bedelinin yarısı kadardır.

 

İznin iptal edilmesi veya sona ermesi

MADDE 7- (1) İzin alan lisans sahibinin,

a) Lisansının herhangi bir nedenden dolayı sona ermesi, iptal edilmesi veya faaliyetinin geçici olarak durdurulması,

b) Bu Kararın 5 inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartların kaybedilmiş olması,

c) Kupon sistemi sözleşmesi kapsamındaki yükümlüğünü yerine getirmemesi, hallerinde izin iptal edilerek Kurum internet sayfasında duyurulur. İzni iptal edilen lisans sahipleri, iznin iptal edildiği ve onu takip eden yıl için tekrar izin başvurusunda bulunamaz.

(2) İzin sahibinin izni sona erdirme talebinde bulunması halinde, üçüncü kişilerle girişilen taahhütlere ilişkin yükümlülüklerin karşılanmış olduğunun belgeleriyle birlikte Kuruma ibraz edilmesini müteakip izin sona erdirilir.

 

Sözleşmeler

MADDE 8 - (1) Sözleşmelerde, asgari olarak;

(a)   Hizmet alan ve hizmet veren tarafların ticari unvanları ve lisans numaraları,

(b)   Sözleşmeye konu ürün miktarı, stok tutulacak tesis/tesislerin lisans bilgileri ve hizmet bedeli,

(c)    Ulusal petrol stoklarından olağanüstü hallerde satış yapılmasının gerektiği durumlarda ürün satışının hangi fiyattan ve nasıl yapılacağına dair hükümler,

(d)   Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, doğacak zararların tazmini hususu

yer alır.

(2) Sözleşmeler 30 günden kısa süreli olamaz. Sözleşme azami süresi, hizmet veren tarafın izin süresi kadar olabilir.

(3) Kupon sistemi kapsamında hizmet alan ve hizmet veren lisans sahipleri arasında yapılacak olan sözleşmeler, hizmet veren tarafından hizmet başlangıç tarihinden önce Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında Kuruma sunulur.

(4) Sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükler üçüncü kişilere devredilemez.

 

Yükümlülükler

MADDE 9 - (1) Hizmet veren, kupon sistemi kapsamında giriştiği taahhütleri karşılamakla yükümlüdür.

(2) Hizmet verenin izninin iptal edilmesi veya sona ermesi durumunda, hizmet alan bir ay içerisinde stok yükümlülüğü kapsamında gerekli tedbirleri alır. Bu süre zarfında hizmet alana, söz konusu sözleşmede düzenlenen stok yükümlülüğünün yerine getirilememesinden  dolayı yaptırım uygulanmaz.

(3) Kupon sistemine konu emre amade LPG’nin mülkiyeti ve yükümlülüğün altına düşmemek kaydıyla kullanım hakkı, sözleşme süresi boyunca veya gerektiğinde ürünün teslimine kadar hizmet verene ait olacaktır.

(4) Zorunlu petrol stoku yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde stok yükümlüsü olarak hizmet alan sorumludur. Bu kapsamda hizmet alan, hizmet verenden aldığı zorunlu petrol stoğunun, varlığının ve erişilebilirliğinin sürekliliğini sözleşme süresince sağlamak ve kontrol etmek üzere gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Geçici madde-1

 (1) 2018 yılı için yapılan izin başvurularında bu Kararın 5 inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan koşul aranmaz.

(2) 2018 yılı izin başvuruları, bu kararın yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yapılır.

 

Yürürlük

MADDE 10 - (1) Bu Karar 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 11 - (1) Bu Karar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2017 - 10. ay
  • AKARYAKIT ÜRÜNLERİNE BÜYÜK ZAM (30 Ekim 2017 Pazartesi)
  • BENZİN’E 9 Krş ZAM (25 Ekim 2017 Çarşamba)
  • Brent petrolün varili 57,82 dolar (24 Ekim 2017 Salı)
  • EPDK Başkanından sert uyarı (10 Ekim 2017 Salı)
  • Türkiye petrolde İran΄ı tercih etti (9 Ekim 2017 Pazartesi)
  • LPG DE 15 KRŞ ZAM (2 Ekim 2017 Pazartesi)