HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
EPDK’da FAALİYET REKORU PETROL PİYASASINDA

EPDK 2008 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Raporda yer alan bilgiler 2008 yılında petrol sektörünün EPDK΄nın gözetimi altındaki dört sektör arasında en fazla düzenleme yapılan, en fazla lisans verilen, en fazla denetlenen ve en fazla ceza verilen sektör olduğunu gösteriyor.

EPDK΄nın düzenlemek ve denetlemekle yükümlü olduğu dört piyasadaki faaliyetlerine ve kurum içi gelişmelere yer verilen rapor EPDK Başkanı Hasan Köktaş΄ın önsözüyle başlıyor.


Önsöz yazısında, 2008 yılının gerek ekonomide ve gerekse EPDK΄nın düzenlediği dört piyasada küresel önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğunu kaydeden Hasan Köktaş, tüm dünyada finansal krizin olumsuz etkileri yaşanırken, Türkiye΄de enerji sektöründe çok önemli gelişmelerin sağlandığını, sektörel gelişme dinamiklerinin etkisi ile 6 milyar doların üzerinde özelleştirme, şirket satın alma ve birleşmeleri gerçekleştirildiğini ve doğrudan enerji yatırımlarının devam ettiğini belirtti.

Yazısında doğal gaz ve elektrikle ilgili gelişmelere de değinen Köktaş petrol ve LPG piyasalarıyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Hızlı bir gelişme gösteren Türkiye Petrol ve LPG Piyasasında 2008 yılı işlem hacmi, 75 milyar lirayı aşmış bulunmaktadır. 2008 yılı dünya ham petrol fiyatlarında, daha önce tarihte görülmemiş bir dalgalanma yaşanmış; 2008 yılının ilk yarısında 140 dolarlar seviyesine ulaşan ham petrol fiyatları yılın ikinci yarısından itibaren, dünya genelinde etkisini göstermeye başlayan küresel krizin de etkisi ile 40-50 dolar seviyelerine kadar gerilemiştir. 2008 yılında fiyat hareketlilikleri, sektörümüzün ve Kurumumuz΄un uzun zamandır gündeminde olan sektörel rekabetin yeterince sağlanıp sağlanmadığı hususunu bu kez kamuoyu gündemine taşımış, bu gelişmelere paralel olarak, sektörde rekabetin arttırılması gayesiyle bazı mevcut yapısal sorunların aşılmasına yönelik somut adımlar atılmış, özellikle ulusal marker uygulaması ve bununla paralel sürdürülmekte olan denetimler sayesinde ülkemizde kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli mesafeler alınmıştır."

En fazla mevzuat düzenlemesi petrol piyasasında yapıldı

EPDK΄nın 2008 yılı Faaliyet Raporu΄nda, geçtiğimiz yıl yapılan mevzuat düzenlemelerine de yer verildi. Buna göre 2008 yılında en fazla düzenleme petrol piyasasında yapıldı. Elektrik piyasasında 23, doğal gaz piyasasında 8, LPG piyasasında 5 düzenleme yapılırken, petrol piyasasında 31 düzenleme yapıldı. LPG piyasasındaki düzenlemelerin bir tanesi yönetmelik değişikliği, dört tanesi tebliğ değişikliği şeklinde gerçekleştirilirken, petrol piyasasında bir yeni yönetmelik ve bir yeni tebliğ çıkarıldı, ayrıca 12 yönetmelik, 14 tane de tebliğ değişikliği yapıldı.

Petrol piyasasında yapılan mevzuat düzenlemeleri şöyle:

  • Petrol Piyasası Tarifeler Yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak, Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliği yayınlandı.
  • Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği΄nde değişiklikler yapıldı.
  • Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin İthalinde Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ ile Yurt İçinde Üretilen Bazı Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçinde Satışında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
  • Kaçak Petrolün Tespit Ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı.
  • Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı.
  • Kurul kararı ile ulusal marker talep formu ve ulusal marker izleme çizelgesi yeniden düzenlendi.
  • Dağıtıcılar Arası Akaryakıt Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda değişiklik yapıldı.
  • Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Kurul Kararı yayınlandı.
  • Benzin Türlerinin Üretimi, Yurtdışı ve Yurtiçi Kaynaklardan Temini ve Piyasaya Arzına İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde değişiklik yapıldı.
  • Motorin Türlerinin Üretimi, Yurtdışı ve Yurtiçi Kaynaklardan Temini ve Piyasaya Arzına İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde değişiklik yapıldı.

LPG piyasasında ise Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik΄te değişiklik yapılırken, 25/12/2008 tarihli ve 1911/6 sayılı Kurul Kararı ile de; LPG sektöründe çalışacak personelin 01/01/2009 tarihinden itibaren eğitim görmüş ve belgesini almış olması yükümlülüğü ile ilgili olarak tüplü LPG bayilerinde görev alacak personelin eğitim süresi 01/04/2009 tarihine kadar uzatıldı.

Bin 466 bayilik lisansı iptal edildi

2008 yılında petrol piyasasında bin 365 tanesi istasyonlu olmak üzere toplam bin 424 bayilik lisansı verilirken, bin 466 bayilik lisansı iptal edildi. Bayilik lisansları üzerinde bin 180 adet tadil işlemi gerçekleştirildi.

Bin 254 otogaz lisansı verildi

LPG piyasasında ise üç adet dağıtıcı lisansı verilirken, bir adet depolama lisansı, bir adet (denizyolu) taşıma lisansı, iki adet LPG tüpü imalatı lisansı, üç adet LPG tüpü muayenesi, tamiri ve bakımı lisansı, bin 254 adet otogaz bayilik lisansı verildi. 2008 yılında iki adet dağıtıcı lisansı ise tesislerin devrinden dolayı iptal edildi. Yine ayrıca bir adet (denizyolu) taşıma lisansı, üç adet LPG tüpü imalatı lisansı, bir adet LPG tüpü muayenesi, tamiri ve bakımı lisansı ve 389 otogaz bayilik lisansı çeşitli sebeplerden iptal edildi.

EPDK΄nın faaliyet raporunda petrol piyasasında 2008 yılında oluşan piyasa büyüklüklerine ilişkin ise şu bilgiler verildi: 2008 yılında toplam 24 milyon 677 bin 516 ton akaryakıt ürünü temin edildi. Bunun 4 milyon 752 bin 136 tonu benzin, 14 milyon 489 bin 224 tonu motorin ve 5 milyon 436 bin 156 tonu fuel oil oldu. Toplam akaryakıtın 15 milyon 792 bin 511 tonu rafineri üretimi, 2 milyon 707 bin 405 tonu rafineri ithalatı ve 6 milyon 177 bin 600 tonu dağıtıcı ithalatı yoluyla gerçekleşti. Benzin, motorin ve fuel oil türleri temininde, rafineri üretiminin toplam temin içindeki payı yaklaşık olarak yüzde 64 olurken, rafineri ithalatı ile dağıtıcı şirketlerin payları ise sırasıyla %11 ve %25 olarak gerçekleşti.

Akaryakıt fiyatları izleniyor

Raporun Petrol Piyasasına ilişkin diğer çalışmalar başlığı altında ise şu ifadelere yer verildi: "Petrol piyasasında rekabet ortamının iyileştirilmesine ilişkin bir öneri raporu hazırlanarak Kurula sunulmuştur. Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda ve rekabeti artırıcı önlemler kapsamında; Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Rekabet Kurumu nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Ayrıca, 2008 yılı içerinde gerçekleşen akaryakıt fiyatları izlenmiş olup, dünya ve Türkiye fiyat hareketlerine ilişkin karşılaştırmalı analizler yapılmıştır.

Otogazın payı yüzde 61

EPDK΄nın faaliyet raporunda LPG piyasasında 2008 yılında oluşan piyasa büyüklüklerine ilişkin ise şu bilgiler verildi: 2008 yılında 3 milyon 460 bin 354 ton LPG tüketildi. Bunun 1 milyon 177 bin 269 tonu tüplü LPG, 171 bin 528 tonu dökme LPG ve 2 milyon 11 1 bin 557 tonu oto gaz şeklinde oldu. Böylece toplam tüketim içinde tüplü LPG yüzde 34,02, dökme LPG yüzde 4,96 ve otogaz  ise yüzde 61,02 pay aldı.

Otogaz tüketim rakamları baz alındığında dünya genelinde Türkiye, Güney Kore΄den sonra ikinci, otogaz istasyonu sayısında ise birinci sırada yer alıyor. Türkiye΄de otogaz bayii sayısı 2008 yılı sonu itibarıyla 7 bin 395΄e ulaşmış durumda. Yine dünya genelinde LPG΄nin taşıma sektöründe kullanım oranı 2008 yılında yaklaşık %9 olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken Türkiye΄de bu oran %61 olarak gerçekleşti.

Diğer taraftan LPG, dünya genelinde %12 oranında endüstri, %26 oranında kimya sektörü ve %6 oranında rafinaj işlemlerinde kullanılırken Türkiye΄de bu sektörlerde LPG kullanımı henüz gelişmemiş durumda.

Sahada geçersiz çıkan 712 numune TÜBİTAK΄ta geçerli çıktı

2008 yılında rafinerilere 99 bin 646 litre marker teslim edildi. Bunun 97 bin 632 litresi kullanıldı. Rafinerilerce 2 milyon 632 bin 397 metreküpü benzin ve 9 milyon 527 bin 442 metreküpü motorin olmak üzere toplam 12 milyon 159 bin 840 metreküp akaryakıt markerlendi. Dağıtıcılara ise 58 bin 378 litre marker teslim edildi. Dağıtıcılar 394 bin 210 bin metreküpü benzin, 6 milyon 840 bin 054 metreküpü motorin ve 18 bin 568 metreküpü biyoyakıt olmak üzere toplam 7 milyon 252 bin 833 metreküp yakıtı markerle işaretlediler.
Sahadaki denetimler sonucunda marker seviyeleri yetersiz çıkan 4 bin 783 numune TÜBİTAK΄a gönderilirken, bunlardan 712 tanesinin geçerli olduğu sonucuna ulaşıldı.

Petrol piyasasında 994 firmaya ceza verildi

EPDK΄nın faaliyet raporunda 2008 yılında yapılan denetim faaliyetlerine de yer verildi. Buna göre 2008 yılında petrol piyasasında lisanssız faaliyet yapan bayiler, standart dışı akaryakıt satan, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmal eden, taşıma lisansı bulunmadan veya lisansa işlenmemiş araçla akaryakıt taşıyan, lisans kapsamı dışında faaliyet gösteren firmalar ile dağıtım şirketleri olmak üzere toplam 994 adet firmaya toplam 114 milyon 641 bin 344 TL idari para cezası uygulandı.

LPG΄de 34 milyon TL ceza verildi

LPG piyasasında ise yapılan denetimler sonucunda, lisanssız otogaz bayilik faaliyetinde bulunan otogaz istasyonlarına LPG ikmali yapan dağıtıcı lisansı sahipleri, otogaz istasyonunda tüp dolumuna yarayan aparat bulunduran, başka dağıtıcıya ait tüp bulunduran ve dağıtıcı dışında LPG ikmal eden 186 adet firmaya toplam 34 milyon 301 bin 659 TL idari para cezası verildi.

 

EPDK 2008 yılında 4 bin 340 davaya taraf oldu

EPDK 2008 yılında bin 99 tanesi idari, 3 bin 180 tanesi ceza, 54 tanesi hukuk ve 7 tanesi de vergi ile ilgili olmak üzere toplam 4 bin 340 davaya taraf oldu. Raporda konuyla ilgili ayrıntı verilmedi.

EPDK’nın personel sayısı 400’e yaklaştı

EPDK΄nın Faaliyet Raporu΄nda Kurumun sahip olduğu teknolojik donanım, personel sayısı ve fiziki yapısına ilişkin de bilgiler verildi. Buna göre 2008 yılı sonu itibariyle EPDK΄da 215 dizüstü bilgisayar, 207 masaüstü bilgisayar, 120 yazıcı, 21 faks, 11 fotokopi cihazı ve 6 tane de tarayıcı bulunuyor.

Ankara Balgat΄taki ana binasında hizmet veren Kurum, 2008 yılında Enerji Bakanlığı ile yaptığı protokol doğrultusunda Maden İşleri Genel Müdürlüğü΄nün 13. katını da kullanıyor.
EPDK΄da 2008 sonu itibariyle 125΄i kadın, 245΄i erkek olmak üzere 370 personel görev yapıyor. Personelin eğitim durumlarına göre dağılımı ise şöyle: 4 tanesi ilköğretim, 22 tanesi lise, 15 tanesi önlisans, 266 tanesi lisans, 59 tanesi master, 3 tanesi doktora, bir tanesi doçent…

Öte yandan Kurum΄un koruma ve güvenlik hizmetleri ile temizlik işleri, hizmet alımı şeklinde temin ediliyor. Kurum΄da bu şekilde 26 koruma ve güvenlik görevlisi, 42 de temizlik görevlisi bulunuyor.

www.petroturk.com
HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2009 - 6. ay
  • BP YUNANİSTAN ΄dan ÇIKIYOR (28 Haziran 2009 Pazar)
  • İKİ AY SONRA FİYATLAR NE OLACAK? (26 Haziran 2009 Cuma)
  • KAMU İHALELERİ NE OLACAK ? (26 Haziran 2009 Cuma)
  • BAYİ VE DAĞITICI KARI YARI YARIYA (26 Haziran 2009 Cuma)
  • BUGUN KURUL’dan ÇIKABİLECEK 3 KARAR (25 Haziran 2009 Perşembe)
  • KARAR GÜNÜ (25 Haziran 2009 Perşembe)
  • PETDER΄den FİYAT AÇIKLAMASI (23 Haziran 2009 Salı)
  • PÜİS΄ ten EPDK΄ya FİYAT RAPORU (23 Haziran 2009 Salı)
  • EPDK MAYIS AYINDA 19 YENİ LİSANS VERDİ (17 Haziran 2009 Çarşamba)
  • 20.06.2009 GERÇEKLERİ (16 Haziran 2009 Salı)
  • BASINDA BİZ..... (7 Haziran 2009 Pazar)