HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
Haber
Buhar Geri Kazanım Sistemi için erteleme yapıldı

13:38 | 23.Aralık.2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında (23.12.2020-31434) yayımlanan düzenlemeye göre, terminal ve akaryakıt istasyonlarında kurulması zorunlu olan Buhar Geri Kazanım (BGK) üniteleri için erteleme yapıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, uygulamanın ertelenmesi için diğer sektör temsilcileriyle birlikte uzun zamandır çalışmalar yapıldığını belirterek, uygulamanın sektöre ciddi bir maliyet yüklemesinin yanı sıra, gerek sistemin kurulumu gerekse de tanker dönüşümleri için yeterli olabilecek tedarikçi ve uygulayıcı kurum bulunmadığını belirtti. Zülfikar, düzenlemenin tüm sektör taraflarının ortak görüşlerini gözeten bir yapıda olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, başta tüm Bakanlık yetkililerine ve bu süreçte desteğini esirgemeyen AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Sayın Hacı Turan’a, konuyu en başından itibaren titizlikle takip edip gayretli çalışmaları sayesinde katkı sağlayan TABGİS Başkan Vekili Sayın Murat Bilgin’e teşekkür ettiğini söyledi.

Maliyeti Yaklaşık 6 Milyar TL

TABGİS de dahil olmak üzere sektör tarafları uygulamanın ertelenmesini istiyordu.  Tankerlerin alttan doluma dönüştürülmesi, depo ve terminaller ile akaryakıt istasyonlarında da kurulması zorunlu olan sistemin sektöre maliyeti 629 Milyon Euro (yaklaşık 6 Milyar TL). Sektör, özellikle pandeminin de olumsuz etkileri nedeniyle böyle bir yatırımın bu dönemde zorlayıcı olacağını, harcamaların büyük bir kısmının ürünlerin temini için yurt dışından alınacak olması nedeniyle de ekonomik koşulların yararı doğrultusunda uygulamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

Yeni İstasyonlar için Erteleme Yapılmadı

İnşaat ruhsatı alınmış, iskanı henüz alınmamış akaryakıt istasyonları için uygulama 1/1/2021 tarihinden itibaren başlayacak.

Yerleşim Yerlerinde Yılda 100 m3’den Fazla Benzin Satışı Olan İstasyonlara İki Yıl Erteleme

Yıllık ürün çıktı miktarının, 1.000 m³’den fazla olduğu veya yıllık ürün çıktı miktarının 100 m3’ün üzerinde olduğu ve yerleşim yerlerinde bulunan mevcut akaryakıt istasyonları için süre iki yıl daha uzatılarak 1/1/2023’e ertelendi.

Diğer kademelerde ise, benzin satışları yıllık 500 m³ ile 1000 m³ arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için 1 Ocak 2024’e, 100 m³ ile 500 m³ arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için ise 1 Ocak 2025’e kadar süre uzatımı yapıldı.

Yıllık benzin satışı 3000 m³’den büyük mevcut akaryakıt istasyonlarında, büyük bir tadilat yapılması planlanıyorsa 1/1/2021 tarihinden sonra yapılacak tadilatla birlikte buhar geri kazanım üniteleri kurulacak.

Akaryakıt Depolama Tesisleri ve Terminaller için de Süre Uzatıldı

Mevcut terminallerdeki yeni depolama tesisleri ve yeni terminaller için uygulama yılbaşı itibariyle başlayacak.

Yılda 50.000 ton’dan büyük terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2023, 25.000 – 50.000 ton/yıl arasında olan terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2024 ve 25.000 ton/yıldan küçük terminallerdeki mevcut depolama tesisleri 1/1/2025 tarihinden itibaren uygulama kapsamına geçecekler.

Mevcut Tankerler 2022’de Geçiş Yapacak

Yeni karayolu tankerleri 1 Ocak 2021 tarihinde, mevcut karayolu tankerleri ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulamaya geçiş yapacaklar.

Tankerlerde Alttan Dolum Şartı Kaldırıldı

Önceki Yönetmeliğe göre tankerlerin alttan doluma uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeye göre, benzin ve nafta taşımacılığında kullanılan ve tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin uluslararası mevzuatta öngörülen tank koduna göre daha üst teknik seviyede özellikler taşıyan ve mevzuatın istediği özellikleri sağladığı yetkilendirilmiş kurum/kuruluş tarafından raporlanan kapalı dolum tankerler doluma alınacak.

Ancak, TABGİS alttan doluma entegre olmayan buhar geri kazanım sistemlerinin verimliliğinin azalacağını, alttan dolum şartı çıkarılmış olsa bile ikmal tesislerinde dolum adalarında yine de tadilat yapılması gerekeceği ve verimliliği yeterli olmayan bir sistemin uygulanmaması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

3 Yılda Bir Uygunluk Onayı Alınacak

İşletmeciler buhar geri kazanım ünitesinin buhar dengeleme sistemi ile bir bütün olarak Yönetmeliğe uygunluğunu, faaliyete geçmeden önce ilk kez ve sonrasında periyodik olarak her 3 yılda bir Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşa doğrulatacaklar. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarının ise, yetkilendirmeden sonra 2 yıl içinde Yönetmelikte belirtilen hususları TS EN ISO 17020 standardı kapsamına ekletmesi gerekiyor.

Yeni tadilat yapılacak terminaller ve akaryakıt istasyonları hariç olmak üzere doğrulama başvuruları ilgili yılın 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında yetkilendirilmiş kuruluşa yapılacak.

23 Aralık 2020 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 31343

YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

BENZİN VE NAFTANIN DEPOLANMASI VE DAĞITILMASINDAN

KAYNAKLANAN UÇUCU ORGANİK BİLEŞİK EMİSYONLARININ

KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 5/12/2018 tarihli ve 30616 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (l) ve (m) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Benzin: TS EN 228 standardına uygun, RID Bölüm 3.2 veya ADR Ek-A Bölüm 3.2.1 Tablo A’nın 1203 numaralı UN maddesine tekabül eden ve motorlu taşıtlara yönelik yakıt olarak kullanılması planlanan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ilgili mevzuatı uyarınca belirlenen akaryakıtı,”

“l) Mevcut: 1/1/2021 tarihinden önce; 17/6/2004 tarihli ve 25495 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında lisans almış olan petrol depolama tesisleri, akaryakıt istasyonları ile imal edilmiş karayolu tankerlerini ve/veya demiryolu tankerlerini (sarnıç vagonları),

m) Nafta: RID Bölüm 3.2 veya ADR Ek-A Bölüm 3.2.1 Tablo A’nın 1268 numaralı UN maddesine tekabül eden ve motorlu taşıtlara yönelik yakıt olarak kullanılması planlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ilgili mevzuatı uyarınca belirlenen akaryakıtı,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) İşletmeci, benzin ve naftanın tankerlere dolum ve boşaltım işlemlerinde açığa çıkan uçucu organik buharları, sızdırmaz bir bağlantı hattı vasıtasıyla bir buhar geri kazanım ünitesine yönlendirmek ve sistemin çalışır vaziyette olmasını sağlamakla yükümlüdür. Boşaltım, yüzer tavanlı tanka yapılıyorsa buhar geri kazanım sistemine bağlantı zorunlu değildir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(3) Benzin ve nafta taşımacılığında kullanılan ve tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin uluslararası mevzuatta öngörülen tank koduna göre daha üst teknik seviyede özellikler taşıyan ve birinci fıkrada belirtilen özellikleri sağladığı yetkilendirilmiş kurum/kuruluş tarafından raporlanan kapalı doluma göre tasarlanmış tankerlerde bu Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan hükümler aranmaz.”

“(5) Tankerlerde bu Yönetmelik kapsamında yapılmasına ihtiyaç duyulan tadilatlar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında yürürlüğe konulan mevzuatta belirtilen hususlara uygun yapılır.

(6) Tankerlerin bu Yönetmelik kapsamındaki muayeneleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında yürürlüğe konulan mevzuatta akaryakıt tankerleri için belirtilen periyotlarda, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılır. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşun, yetkilendirmeden sonra iki yıl içinde bu Yönetmelikte belirtilen hususları TS EN ISO 17020 standardı kapsamına ekletmesi gerekir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Akaryakıt istasyonlarındaki buhar tutma sistemlerinin yetkilendirilmiş kurum/kuruluşça TS EN 16321-1 ve TS EN 16321-2 Standartlarına göre uygunluk değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme sonuçlarını gösteren belgenin/raporun işletme sahasında saklanması ve talep üzerine Bakanlığa ibraz edilmesi gerekir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10 – (1) Tesislerde emisyon ölçüm yerleri Türk Standartlarına, EN, ISO, IEC ve EPA normlarına uygun teknik yönden hatasız ve tehlike yaratmayacak biçimde ölçüm yapmaya uygun, kolayca ulaşılabilir ve ölçüm için gerekli bağlantıları yapmaya imkan verecek şekilde işletme/tesis yetkililerince hazırlatılır. Emisyon ölçüm yerleri ile ilgili teknik detaylar Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) İşletmeci, bu Yönetmeliğin 5, 6, 8 ve 9 uncu maddelerindeki hükümler ile buhar geri kazanım (BGK) ünitesinin buhar dengeleme sistemi ile bir bütün olarak Ek-2’de yer alan hükümlere göre uygunluğunu, faaliyete geçmeden önce ilk kez ve sonrasında periyodik olarak her 3 yılda bir Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşa doğrulatır. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşun, yetkilendirmeden sonra 2 yıl içinde bu Yönetmelikte belirtilen hususları TS EN ISO 17020 standardı kapsamına ekletmesi gerekir.”

“(4) Bu Yönetmelik kapsamında yeni tadilat yapılacak terminaller ve akaryakıt istasyonlarının başvuruları hariç olmak üzere, doğrulama başvuruları, işletmeci tarafından; ilgili yılın Ocak ayının başından 31 Mart’a kadar yetkilendirilmiş kurum/kuruluşa yapılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “5 yılda bir” ibaresi “3 yılda bir” olarak, dördüncü fıkrasında yer alan “mümkün olan en kısa süre” ibaresi “en geç bir ay” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) İşletmecinin; sistemde arıza olması durumunda söz konusu arızaların en geç 2 ay içerisinde giderilmesini sağlaması ve otomatik izleme ile sistemde gerçekleştirilen onarım sonuçlarını yetkilendirilmiş kurum/kuruluşa tekrar doğrulama başvurusu ile birlikte iletmesi gerekir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) İşletmeciler, bu Yönetmelik kapsamında, ilgili hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihten iki yıl sonra başlamak üzere bir sonraki yılın 31 Mart tarihine kadar her yıl periyodik olarak raporlama yapmak zorundadır.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Hava emisyonu konulu çevre iznine tabi işletmeler

EK MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine tabi olan 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamındaki işletmelerin hava emisyonu konulu çevre izni alabilmeleri için bu Yönetmeliğin ilgili hüküm ve esaslarını da sağlamaları gerekir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “MADDE 20 – (1) Bu Yönetmeliğin;

a) 5 inci ve 6 ncı maddesinde belirtilen hüküm ve sınır değerler;

1) Mevcut terminallerdeki yeni depolama tesisleri ve yeni terminaller için 1/1/2021 tarihinde,

2) Ürün çıktı miktarı 50.000 ton/yıldan büyük terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2023 tarihinde,

3) Ürün çıktı miktarı 25.000 - 50.000 ton/yıl arasında olan terminallerin mevcut depolama tesisleri için 1/1/2024 tarihinde,

4) Ürün çıktı miktarı 25.000 ton/yıldan küçük terminallerdeki mevcut depolama tesisleri için 1/1/2025 tarihinde,

b) 7 nci maddesinde belirtilen hüküm ve sınır değerler;

1) Yeni karayolu tankerlerinde 1/1/2021 tarihinde,

2) Mevcut karayolu tankerlerinde 1/1/2022 tarihinde,

3) Mevcut ve yeni demiryolu tankerlerinde 1/1/2025 tarihinde,

c) 8 inci maddesinde belirtilen hükümler;

1) İnşaat ruhsatı alınmış, iskanı henüz alınmamış akaryakıt istasyonları için 1/1/2021 tarihinde,

2) Yıllık ürün çıktı miktarının, 1.000 m3’ten fazla olduğu veya yıllık ürün çıktı miktarının 100 m3’ün üzerinde olduğu ve yerleşim yerlerinde bulunan mevcut akaryakıt istasyonları için 1/1/2023 tarihinde,

3) Yıllık ürün çıktı miktarı, 500 m3 ile 1.000 m3 arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için 1/1/2024 tarihinde,

4) Yıllık ürün çıktı miktarı, 100 m3 ile 500 m3 arasında olan mevcut akaryakıt istasyonları için 1/1/2025 tarihinde,

ç) 9 uncu maddesinde belirtilen hüküm ve sınır değerler;

1) Planlanan ürün çıktı miktarı 500 m³/yıldan büyük olan yeni akaryakıt istasyonları ile ürün çıktı miktarı 100 m³/yıldan büyük olan ve yerleşim yerlerinde bulunan yeni akaryakıt istasyonları 1/1/2021 tarihinde,

2) Ürün çıktı miktarı 3000 m³/yıldan büyük mevcut akaryakıt istasyonları ile ürün çıktı miktarı 100 m³/yıldan büyük olan ve yerleşim yerlerinde bulunan mevcut akaryakıt istasyonlarında 1/1/2024 tarihinde,

3) Ürün çıktı miktarı 3000 m³/yıldan büyük mevcut akaryakıt istasyonlarında, büyük bir tadilat yapılması planlanıyorsa 1/1/2021 tarihinden sonra yapılacak tadilatla birlikte,

4) (a), (b) ve (c) bentleri dışındaki diğer mevcut akaryakıt istasyonlarında, 1/1/2025 tarihinde,

d) 18 inci maddesi 5/12/2018 tarihinde,

e) Ek 1 inci maddesi 1/1/2021 tarihinde,

f) Diğer hükümleri 5/12/2020 tarihinde,

yürürlüğe girer.”

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.

 

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2020 - 12. ay
  • MUTLU YILLAR (31 Aralık 2020 Perşembe)
  • Brent petrolün varili 51,12 dolar (29 Aralık 2020 Salı)
  • LPG ithalatı ekimde yüzde 3,9 azaldı (28 Aralık 2020 Pazartesi)
  • Bp Türkiye’de ülke başkanı değişimi (28 Aralık 2020 Pazartesi)
  • Petrol fiyatları 50 dolar sınırında (28 Aralık 2020 Pazartesi)
  • Brent petrolün varili 51,37 dolar (25 Aralık 2020 Cuma)
  • Aytemiz’de üst düzey atama (24 Aralık 2020 Perşembe)
  • Brent petrolün varili 51,47 dolar (24 Aralık 2020 Perşembe)
  • Brent petrolün varili 49,33 dolar (23 Aralık 2020 Çarşamba)
  • Brent petrolün varili 49,70 dolar (22 Aralık 2020 Salı)
  • Brent petrolün varili 50,82 dolar (21 Aralık 2020 Pazartesi)
  • MEHMET GÜL’ÜN ACI KAYBI (21 Aralık 2020 Pazartesi)
  • Brent petrolün varili 50 doların üstünde (16 Aralık 2020 Çarşamba)
  • AKARYAKIT ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞI (14 Aralık 2020 Pazartesi)
  • . (12 Aralık 2020 Cumartesi)
  • Brent petrolün varili 50,27 dolar (11 Aralık 2020 Cuma)
  • ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti (9 Aralık 2020 Çarşamba)
  • OECD (9 Aralık 2020 Çarşamba)
  • Brent petrolün varili 48,48 dolar (8 Aralık 2020 Salı)
  • Brent petrolün varili 49,10 dolar (8 Aralık 2020 Salı)
  • 60 bin tonda lisans iptali (4 Aralık 2020 Cuma)
  • LPG’ye ÖTV düzenlemesi (2 Aralık 2020 Çarşamba)