HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
KISA ZAMANDA İLK 5’i ZORLAYAN BİR YAPI İÇİNDE OLACAĞIZ

KISA ZAMANDA İLK 5’i ZORLAYAN BİR YAPI İÇİNDE OLACAĞIZ

Turkuaz Petrol΄ün yeni Genel Müdürü Hüseyin Latifoğlu, göreve geldiği günden bu yana geçen bir aylık süreyi ve Turkuaz Petrol΄deki hedeflerini Enerji Petrol Gaz ile paylaştı. Hüseyin Latifoğlu, önceliklerinin nihai tüketicilerin Turkuaz Petrol΄e erişmelerini sağlamak olduğunu dile getirerek; "Büyüme planımız içinde şirket alımları da olabilir. Çok kısa bir zamanda ilk 5΄i zorlayan bir yapı içinde olacağız" dedi.

 

Sektördeki rekabeti ve piyasa dinamiklerindeki değişiklikleri dikkate aldığımızda, gerek konumu gerekse de pazar payı olarak Turkuaz Petrol adına değer yaratmak için önümüzdeki günlerde nasıl bir iş planı uygulayacaksınız? Önem ve öncelik vereceğiniz konular neler olacak?

 

Turkuaz Petrol, alt yapısı oldukça kuvvetli bir firma. Böylesine gelişmiş alt yapıya sahip bir şirket, çok daha fazla ürün satabilir. Sektörde belli oranlar vardır. Bir tank, 15 kez devrettiği zaman verimli kullanılmış demektir , bu hesabı Turkuaz ın kapasitesine oranlarsanız yaklaşık 2 milyon ton ürün satabilirsiniz  demektir. Henüz bu noktalarda değiliz. Ama bu hedefe ulaşacağız. Stratejimiz şöyle; önce alt yapı, sonra pazarlama faaliyetleri… Bu bir görüştür tabi, bazı şirketler önce satış noktalarını aktif hale getirir sonra ikmali düşünür. Bazıları da önce altyapıyı kurar sonra pazarlamaya odaklanır. Zülfikarlar Grubu da böyle bir yolu benimsiyor. Benim ilk önceliğim, Turkuaz Petrol΄e hak ettiği tonaj ve ürün satış oranını kazandırabilmek. Kırıkkale, Aliağa, Antalya ve Yarımca΄da terminallerimiz mevcut. Bu dört tesisten daha fazla ürün satışı olması gerekiyor. Bunun için de müşterilerimizin talep ettikleri noktalarda bulunmalıyız. Şu anda yaklaşık 300 istasyonumuz var. Bu bayi sayısı ile bizden ürün almak isteyen herkese hizmet vermemiz mümkün değil. Nihai tüketiciye daha ulaşılabilir ve ekonomik olmak istiyoruz. İstasyonlu bayilerimizin, işletme giderlerinin alt düzeyde tutulması ve bu tasarrufun tüketicilere yansıması taraftarıyım.

 

“2010 yılında yüzde 15 ve fazlası bir oranda büyüme hedefliyoruz”

 

Bu hedefe giderken nasıl bir büyüme gerçekleştireceksiniz?

2009 yılının başından itibaren Turkuaz Petrol, ciddi bir büyüme gerçekleştirdi. Satışlara baktığımızda, krizin olduğu ve tavan fiyat gibi uygulamanın yaşandığı bir dönemde şirket yüzde 20 oranında büyümüş. 2009΄da yapılanların, büyüme adına doğru hamleler olduğunu görüyoruz. Ben ise, bu büyüme trendini ileriye götüreceğim. Sektördeki büyüme ne olursa olsun, gelecek sene yüzde 15 ve fazlası bir oranda büyüme hedefliyoruz. Yani sektörün ve toplam pazarın üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğiz. Asıl hedefimiz, yeni bayilikler olacak. Son kullanıcıya ulaşırken maliyet yapımızı aşağıya çekeceğiz.

 

2010 yılı intifa sözleşmelerinin bittiği bir yıl olacak. Böyle bir dönemde, sizin gibi bayilik yatırımlarına hız veren bir şirket için kendinizi avantajlı görüyor musunuz?

Bu konu, yargıya intikal etmiş durumda. Karara ilişkin yargı kararını görmemiz lazım. İntifa sözleşmelerine ilişkin olarak bir değişim olasılığı gerçekleşirse çok hızlı hareket edeceğiz. Stratejimiz de bu yönde olacak.

 

“Bizim için Türkiye΄de bölgesel ayrım yok”

İstasyon yatırımları için herhangi bir bölge ayrımınız veya şehir içi-şehir dışı gibi bir tercihiniz söz konusu mu?

Uygun bulduğumuz noktalara istasyon yatırımı gerçekleştireceğiz. Antalya, Aliağa, Kırıkkale ve Yarımca΄da bulunan tesislerimiz sayesinde, hizmet veremeyeceğimiz bölge yok. Trakya Bölgesi΄nde farklı terminallerden de yardım alıyoruz. Bizim için Türkiye΄de bölgesel ayrım yok.

 

“Büyüme planımız içinde şirket alımları da olabilir”

Turkuaz Petrol΄ün gelecekte akaryakıt sektöründe nasıl bir konuma gelmesi ve hangi rolleri üstlenmesi hedefleniyor?

Turkuaz Petrol΄de organik büyümeye ilişkin yükümlülük bende. Ancak, kendimizi görmek istediğimiz yerler, şu anda bulun-duğumuz yerin çok ötesinde. Büyüme planımız içinde şirket alımları da olabilir. Çok kısa bir zamanda ilk 5΄i zorlayan bir yapı içinde olacağız. Organik büyüme ile yapılabilecekler belli. Bunun haricinde başka ataklarımız da olacak. Şirket satın almaları, önemli bir süreç. Böyle bir süreç içinde olmak istiyoruz.

 

“Enerji portföyümüze LPG ve doğal gaz çevrim santrallerini de eklemek istiyoruz”

Geçmişe baktığımızda havacılık yakıtlarından LPG΄ye kadar geniş bir yelpazede deneyim sahibisiniz. Turkuaz Petrol için yeni kanallar oluşturacak mısınız?

Aslında, bir madeni yağ harmanlama tesisimiz olsa da aktif olarak kullanmıyoruz.
Zülfikarlar Grubu΄nun ciddi bir enerji portföyü var. Elektrikten akaryakıta kadar uzanan bir zincir bu. Netice itibariyle, bir enerji portföyü oluşuyor. Bu portföye LPG veya doğal gaz çevrim santrallerini de eklemek istiyoruz. Havacılık yakıtları alanında ise herhangi bir düşüncemiz yok.

 

Zülfikarlar Grubu΄nun enerji alanındaki yatırımları, Turkuaz Petrol için de bir sinerji yaratıyor mu?

Elbette bir sinerji olacaktır. Santrallerden tutun da akaryakıt dağıtımına kadar enerjinin birçok kanalındaki hamleler, grup içinde bizler için bir sinerji kaynağı olacak.

 

“Asıl farkımızı sunacağımız yeniliklerle göstereceğiz”

Turkuaz Petrol Ailesi΄ni bayileriyle, tesisleriyle ve müşterileriyle birlikte düşündüğünüzde, bu aileyi hangi yeniliklerle tanıştıracaksınız?

Turkuaz Petrol΄ün kendi yapısı ve alt yapısı noktasında büyük adımlar atılmış durumda. Henüz çok az sayıda bayi ile tanışabildim. Bayi ağına baktığımızda 15 yılın sağlamlığıyla oluştuğunu görebiliyoruz. Bayilerimiz, bulundukları yörelerde bizi temsil edebilen bayiler. Ticarette gerekli riskleri göze alarak yolumuza devam edeceğiz. Sektörün ürün kalitesi açısından şirketlerin piyasaya sürdükleri ürünlerin arasında çok büyük farklar olduğuna inanmıyorum. Sadece katkılar farklı ki ben bunun çok önemli bir fark olduğuna inanmıyorum. Biz, asıl farkımızı sunacağımız yeniliklerle göstereceğiz ve çok ekonomik olacağız. Müşterilerimiz, güler yüz, hızlı hizmet ve kaliteli akaryakıt talep ediyorlar.

 

“Mutlu çalışan, mutlu bir şirket oluşturur”

İnsan kaynakları konusunda da yetkin birisiniz. Bu noktada Turkuaz Petrol΄de bir takım değişikliklere gitmeyi planlıyor musunuz?

Şirketlerde farkı yaratanın çalışanlar olduğuna inanan bir ekolden geliyorum Mutlu çalışan, mutlu bir şirket oluşturur. Bu mutluluk da yönetimi mutlu eder. Eğer bir noktada noksanlık hissedersem bu konuyu düzeltmek için çalışmalara başlarız.

 

“Aralık ayı sonuna kadar  tüm bayi ve personelimizle kucaklaşacağız”

300 civarı bayilerinizle tanışmak adına nasıl bir saha programınız olacak?

Akaryakıt direktörü ve yatırımlardan sorumlu direktör arkadaşlarımız, hafta içi oluşmuş bir sistem dahilinde sadece pazartesi ve cuma günleri ofisteler. Geri kalan günlerde sahadalar. Bu, oturmuş bir sistem ve bu sistemi bozmayı düşünmüyorum. İlk fırsatta bütün bölgeleri gezmek üzerine bir plan yaptım. Şu ana kadar Yarımca çevresi ile Orta Anadolu bölgesini gezdim. Sonrasında da Trakya, Ege, Akdeniz ve geri kalan bölgeler var. Aralık ayı sonuna kadar tüm bayi ve personelimizle kucaklaşmış olacağız. Sahadan ayrı kaldığınızda kontrolü kaybedersiniz. Sahada olmak bana her zaman için zevk vermiştir.

 

“Bilinirlilik ve ulaşılabilirlik bizim için çok önemli”

Nihai tüketiciye ulaşmak için bayi yatırımlarının yanında bir de reklam kampanyasına başladınız. Reklam kampanyalarının haricinde bilinirliliği artırmak amacıyla ne tür etkinlikler düzenleyeceksiniz?

Bilinirlilik ve ulaşılabilirlik bizim için çok önemli. İstasyonlarımız uygun yerde olsa bile, bilinmiyorsak bize ulaşamazlar. Dolayısıyla, ağımızı müşterilerimize ulaştıracak bir büyüklüğe gelmemiz gerekiyor. Markamızı, yaygınlıkla desteklemeliyiz. Yoksa, bu durum çok güzel bir anı olarak kalır.

 

“Müşterilerim kral olduğu dönem henüz gelmedi”

Gazetemiz aracılığıyla bayilerinize yönelik bir mesajınız var mı?

Enerji Petrol Gaz Gazetesi΄ni, birçok bayimiz gibi çok yakından takip ediyorum. Turkuaz bayilerine ve tüm Enerji Petrol Gaz okuyucularına şunu söylemek isterim; İçinde bulunduğumuz beş yıllık dönem içinde hepimiz, işletmelerimizi daha verimli hale getirmeliyiz. Beş sonra bu sektör, son 20 senede yaptığından çok daha fazla şey yapmış olacak. Satış görevlisi arkadaşlarımız, araç motorunu kapamadan araca koşuyor ve hizmet sunuyor. Bu değişiklik çok önemli ve bu değişim devam edecek. Aslında, müşterilerin kral olduğu dönem henüz gelmedi. Müşteri, yakın gelecekte çok daha fazla önem kazanacak.

 

“Yolların yeni gücü” sayesinde bilinirliliğimizi artıracağız”

Eklemek isteğiniz başka noktalar var mı?

Turkuaz Petrol olarak, dört hususa önem çekmek istiyorum. Öncelikle, alt yapı yatırımlarımızı tamamlamış durumdayız. 2009 yılı içinde sektörden çok fazla büyüme gösterdik. "Yolların yeni gücü" kampanyamız sayesinde bilinirliliğimizi artıracağız. Biz, sektörün eski ve köklü bir kuruluşuyuz. Yavaş ve sağlam bir şekilde bugünlere geldik. Bugünden sonra da büyümemizi hızlandıracağız.

 

“Hazmederek ve kararlılıkla büyüyoruz”

İçinde bulunduğumuz sene itibariyle akaryakıt sektöründeki 23΄üncü yılınızı geride bıraktınız. Bize biraz sektörel kariyer yolculuğunuzdan bahseder misiniz?

Sektöre ilk adımımı tam 23 sene önce Shell ile attım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. 1986 yılında Shell΄de saha müdürü olarak meslek hayatıma başladım. O dönem, sektörde yalnızca beş dağıtım firması vardı. Sektörün toplam kar marjı belirlenmişti. O dönem sektör, oldukça regüle bir şekildeydi. İstasyonlardaki dükkanlar yeni yeni açılmaya başlamıştı. 1986 yılında otomatik tabancaların olduğu istasyon sayısı bile çok azdı, kanopili istasyon sayısı da o dönemki toplam rakamın ancak yüzde 25΄i civarındaydı. Müşteri memnuniyeti anlamında oldukça geri durumdaydık. Saha müdürlüğünün ardından havacılık müdürlüğü, bölge müdürlüğü, ikmal müdürlüğü gibi görevler de üstlendim. 2000 yılında Shell, LPG sektörüne adım atmaya karar verdi. Zaten  Türkiye otogaz pazarı da 1998 yılında oluşmaya başlamıştı. O dönemki satınalma faaliyeti içinde yer aldıktan sonra Shell Gas΄ın Genel Müdürlüğü görevine getirildim. Bu görevden sonra 2006 yılında Shell & Turcas birleşmesinde yer aldım. Birleşmenin ardından da Shell & Turcas İkmal ve Dağıtım Müdürlüğü görevine getirildim. Bu görevi de Shell΄den ayrıldığım 2009 yılı Haziran ayına kadar devam ettirdim. Son bir aydır da Turkuaz Petrol Genel Müdürlüğü görevini yürütüyorum.

 

Sektörde bulunduğunuz 23 yıl içerisinde, sektörün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Pazarın yapısına hakim olan trendler ve değişen temel olgular sizce nelerdir?

Sektörün geldiği noktadaki en büyük değişim, tüketiciye hizmet sınırının büyük oranda yükselmesi ve kar marjlarının serbestçe belirlendiği serbest piyasa yapısı diyebiliriz. En belirgin fark, müşterinin ne olduğunun anlaşılıp ona göre müşteriye değer verilmesi. O gün beş dağıtım şirketi varken şimdi sektörde 50΄nin üzerinde akaryakıt dağıtım firması yer alıyor. 15 sene öncesine baktığımızda ise, Total΄in Türkiye΄ye girme tarihlerinde  aralarında Turkuaz Petrol΄ün de bulunduğu birkaç firmanın daha kurulduğunu görüyoruz. Biz, Turkuaz Petrol olarak yavaş ancak hazmederek ve kararlılıkla ilerliyoruz.

 

“En büyük hobim, Fenerbahçe”

Hobileriniz neler? Boş zamanınızda nelerle uğraşmaktan zevk alırsınız?

En büyük hobim Fenerbahçe. Ayrıca Fenerbahçe Kongre Üyesiyim. Hobilerim, ağırlıkla sporla alakalı. Yaklaşık 25 yıldır her cumartesi sabah halı saha maçı yaparım. Tenis oynarım ve kayak yaparım. Sinemaya çok ilgi duymuyorum ama tiyatroyu çok seviyorum. Bunların yanında bir de fotoğraf sanatına düşkünüm. Bu konuda çok sayıda kitap ve albüm sahibiyim.

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2009 - 12. ay
  • KİRLİSİ UCUZ TEMİZİ PAHALI (28 Aralık 2009 Pazartesi)
  • 20 MİLYON LİRALIK VERGİ CEZASI (23 Aralık 2009 Çarşamba)
  • BP PLUS EUROPA TÜRKİYE ‘de (22 Aralık 2009 Salı)
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: (19 Aralık 2009 Cumartesi)
  • EPDK YENİ, BİNASINDA (15 Aralık 2009 Salı)
  • TPAO GAZPROM’LA EL ELE ZAFER KAZANDI (14 Aralık 2009 Pazartesi)
  • İSTASYONDA CİNAYET (10 Aralık 2009 Perşembe)