HABERLER
  • Brent petrolün varil fiyatı 90,38 dolar
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,92 dolar
  • Günlük üretim 40 bin varili aştı
  • Araç sahipleri dikkat! 1 Ocak΄ta başlıyor...
  • ABD΄de petrol üretimi rekor kırdı
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,74 dolar
  • Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde
  • Libya petrolü Sudan iç savaşını körüklüyor mu?
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,28 dolar
  • Rusya Petrol Üretimini Düşürecek
  • Brent petrolde Paskalya tatili nedeniyle işlemlere ara verildi
  • Türkiye’nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı
TÜRKİYE SÜRÜCÜLER YAKIT TASARRUFUNDA DAHA BİLİNÇLİ

TÜRKİYE SÜRÜCÜLER

YAKIT TASARRUFUNDA DAHA BİLİNÇLİ

 

Shell, FuelSave 2010 Global Araştırma Raporu΄yla, Türkiye΄deki sürücülerin alışkanlıklarını gözler önüne serdi. Raporda, yakıt verimliliği ve maliyet düşürme konularında istekli olduğu kaydedilen Türk sürücülerinin tasarruf konusunda daha fazla bilinçlendiği gözleniyor. Shell & Turcas Petrol A.Ş. Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, çalışmaya ilişkin olarak; "Araştırma gösteriyor ki sürücülerimizin yüzde 72΄si bir önceki seneye göre yakıt tasarrufu konusunda daha çok bilinçleniyor. Diğer Avrupa ülkelerinin yüzde 61΄lik ortalaması ile karşılaştırıldığında Türkiye΄deki oranlar daha yüksek" dedi.

 

Yakıt tasarrufu ve verimliliğini artırmak için birçok alanda farklı çalışmalar yapan Shell; Asya ve Avrupa΄daki 11 ülke ve 3 bin 300 kişi çapında gerçekleştirdiği "FuelSave 2010 Global Araştırma Raporu" ile ülkemizdeki araç kullanım alışkanlıklarına dair ilginç veriler sundu. Araştırma sonuçlarında ekonomik etkenler nedeniyle yakıt tasarrufu için klimanın açılmaması ve hatta aracın kullanılmaması gibi ilginç bulgular göze çarpıyor. Türk sürücülerinin dörtte biri yakıt verimliliğini artırmanın sektör, sürücüler ve devlet tarafından paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunu söylüyor.

 

 

 

“Daha çok sürücüyle daha çok yakıt tasarrufu bilinci amaçlıyoruz”

 

FuelSave 2010 Global Araştırma Raporu΄nun Türkiye yansımalarıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Shell & Turcas Petrol A.Ş.Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, daha çok sürücü ile daha fazla yakıt tasarrufu sağlanması bilincini yaygınlaştırmayı amaçladıkları araştırmada, Türk sürücülerinin, yakıt tasarrufu için tavsiye alma ve yöntemleri öğrenme konusunda istekli olduğunu belirtti. Mavituna; "Shell olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde, sürücülerin yakıt tüketiminde yüzde 10 ve daha üzeri yakıt tasarrufu sağlamaları konusunda bilinçlendirme çalışmalarımız son hız devam ediyor. Bu konuda uzun süredir yürüttüğümüz çalışmalar sonrasında yapılan bu araştırma gösteriyor ki sürücülerimizin yüzde 72΄si, bir önceki seneye göre yakıt tasarrufu konusunda daha çok bilinçlenmiş. Çalışmanın yürütüldüğü diğer Avrupa ülkelerinin yüzde 61΄lik ortalaması ile karşılaştırıldığında bu oranın Türkiye΄de daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu sonuçlar yakın gelecekte Türkiye adına son derece olumlu bir tablonun bizi beklediği anlamına geliyor. Biz de bu konudaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz."

 

Her dört kişiden üçü yakıt verimliliği konusunda istekli

 

Kurulduğu günden bu yana daha temiz ve daha verimli yakıt teknolojileri üzerinde çalışan Shell΄in yayımladığı rapor ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Sonuçlar şöyle:

 

Türk sürücülerin yarıya yakını aktif olarak yakıttan tasarruf ediyor: 

 

Türk sürücülerin yüzde 42΄si bu konuda etkin bir gelişme sergiliyor. Yine de Türkiye; yakıt verimliliği sağlama konusunda, Avrupa ülkeleri arasında, Almanya΄nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Her dört Türk sürücü-sünden üçü yakıt verimliliği ve maliyet düşürme konusunda istekli. Sürücülerin sadece yüzde 18΄i yakıt tasarrufu için araç kullanım alışkanlıklarını değiştirmeye eğilim gösteriyor.

 

Yakıt etkinliği kontrolü yapan Türk sürücülerin oranı dünya çapındaki oran ile eşit seviyede: 

 

Araştırma sonuçlarına göre sürücülerin üçte ikisi, yakıtlarının etkinliğini kontrol ediyor. Erkeklerin bu konuda yüzde 69 oran ile kadınlara göre daha titiz davrandığı görülüyor. 

 

Sürücülerde, yakıt tasarrufunun önemli algılanması ile buna yönelik tutum değişikliği gerçekleştirilmesi arasında net ilişki bulunmuyor:

 

Ülkemiz sürücülerinin yüzde 89΄u yakıt etkinliğinin, ekonomik tasarruf sağlayabilmenin en önemli yolu olduğunu, dünya ortalamasının üzerinde bir oranla kabul ediyor. Sevindirici bir şekilde bu sürücüler arasında çevreye duyarlılık da yüzde 80 oranla önemli bir etken olarak kendini gösteriyor. Türk sürücüler tasarruf yöntemleri konusunda en çok internet kaynakları ve yakıt ekonomi konusunda uzman bilim insanlarına, daha sonra da uzman sürücülere güveniyor.

 

Türkiye΄de her dört sürücüden üçü yakıt etkinliği konusunda, bir önceki yıla göre daha çok bilinçlendi: 

 

Çalışmanın yürütüldüğü diğer Avrupa ülkelerinin yüzde 61΄lik ortalaması ile karşılaştırıldığında bu oran Türkiye΄de daha yüksek. Sürücülerimizin yüzde 72΄si, bir önceki seneye göre yakıt tasarrufu konusunda daha çok bilinçlendi. Araştırmanın yapıldığı 11 ülke arasında Türkiye, yakıt etkinliği hakkındaki farkındalığın artmasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu sonuçlar yakın gelecekte yakıt etkinliği konusunda Türkiye adına olumlu gelişmelerin olacağının sinyallerini veriyor. 

 

Türk sürücüler araçlarına değer veriyor ve araç kullanmayı seviyorlar:

 

Türk sürücülerin yüzde 84΄ü araçlarının kendilerine hareket özgürlüğü sağladığını ifade ediyor. Araç kullanmaktan zevk aldığını belirten sürücülerin de oranı yüzde 84. Aracı dış görünüşüne bakıp alanların oranı ise yüzde 51.

 

Yakıt verimliliği konusunda daha bilinçli olan sürücüler öncelikle mali kaygılar taşıyor: 

 

Türkiye ve araştırmaya katılan diğer Asya ülkelerinde ekonomik faktörler, sürücülerin davranışlarında değişiklik yaratan önemli göstergeler arasında yer alıyor. Türkiye΄de her üç sürücüden ikisi ekonomik nedenlerden dolayı daha az araba kullanmayı tercih ediyor. Araştırma sonuçları, Türk sürücülerin yakıt verimliliği konusunda daha fazla bilinçlenmesinde yakıt fiyatları ve diğer ekonomik sebeplerin etkili olduğuna dikkat çekiyor. Yakıt verimliliği konusunda hassas olan sürücüler, kendilerine bu konuda daha fazla bilgi sunulmasının bilinç düzeylerinin yükselmesine katkı sağladığını belirtiyorlar. 

 

Sürücülerin beşte dördü daha az araç kullanıyor: 

 

Her beş sürücüden dördü yani sürücülerin yüzde 80΄ni günlük araba kullanım oranını azaltmış bulunuyor ve sosyal etkinliklere ulaşımda araçlarını kullanmamayı tercih ediyorlar. Sürücüler araçlarını yüzde 44΄lük bir oran ile en çok tatil günleri ve geziler için kullanıyor. Kullanım oranlarında aile ziyaretleri yüzde 29, iş ve okul gibi rutin gidiş gelişler ise yüzde 25΄lik orana sahip. 

 

Türk sürücüler haftada en az beş kez araç kullanıyor: 

 

Türk sürücülerin yüzde 35΄i her gün direksiyon başına geçiyor. Bu oran, dünya çapındaki yüzde 31΄lik seviyeden daha yüksek bir oran.

 

Türk sürücüler yakıt tasarrufu için klima ve ağır yükten kaçınıyor ancak telefon şarjı ve müzik keyfinden vazgeçmiyor:

 

Yakıt tasarrufunda en çok aktif olan ülkelerin hesaplandığı araştırmada, Türkiye 11 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Yakıt tasarrufu sağlayan sürücüler ile sağlamayan sürücüler arasında büyük fark var. Türk sürücülerin yüzde 52΄si yakıt tasarrufuna yönelik hiçbir girişimde bulunmuyor. Diğer taraftan Türk sürücüler, yakıt tasarrufu için sıcak yaz günlerinde kendilerini klimadan mahrum bırakabiliyor ama ilginç bir biçimde tasarrufu az da olsa etkileyen müzik sistemlerinin verdiği keyiften ve telefon şarj etmekten de vazgeçmiyorlar. Sürücülerin yüzde 58΄i havalandırma sisteminden en düşük seviyede yararlanıyor. Sürücülerin yüzde 44΄ü ise tasarruf için ağır yükten kaçınıyor.

 

Araştırmaya 11 ülkeden 3 bin 300 kişi katıldı 

 

Araştırma Shell tarafından yaptırılırken saha çalışması StrategyOne Limited tarafından yönetildi ve analizler StrategyOne Limited tarafından değerlendirildi. Saha çalışması Mart 2010΄da yapıldı. Araştırmaya katılan 11 ülkeden yaklaşık 300 kişilik bir sürücü ile örneklem grubu oluşturuldu. Bu ülkeler: İngiltere, Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Türkiye, Singapur, Hong Kong, Malezya, Tayland, Filipinler. Görüşmeler internet üzerinden yapıldı. 300 kişilik örneklem büyüklüğünde tahmini hata payı yüzde 5,6΄dır. Doğruluk payı yüzde 95΄tir. Tam örneklem büyüklüğünde hata payı +/- yüzde 1,7΄dir. Sürücü popülasyonunu temsil etmek için sürücüler dengeli olarak seçilmiştir ve hem dizel hem de benzinli araç kullananları kapsıyor.

 

2009΄da 150 bin kişiye yakıt tasarrufu eğitimi

 

Yakıt verimliliği konusundaki çalışmalarının temeli 100 yıl önceki ilk markalı yakıtına kadar uzanan Shell, bu alanda kaydettiği devrim niteliğindeki ilerlemelerin sonuçlarını sürücülerle paylaşıyor. Shell΄in yakıt ekonomisi alanındaki en yeni adımlarından Shell FuelSave Kurşunsuz 95, 2009 yılı Temmuz ayında Türkiye΄de satışa sunuldu. Türkiye΄de standart benzinde yakıt tasarrufu sağlayan ilk ürün olma özelliğini taşıyan Shell FuelSave Kurşunsuz 95 oktanlı benzin, her depoda 1 litreye varan miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. FuelSave Kurşunsuz 95 ile tüketicilere sunduğu tasarruf avantajının yanında küresel ısınma çerçevesinde enerji verimliliğinin sağlanması yönünde de etkin fayda sağlıyor. Shell ayrıca yakıt ekonomisi konusunda sürücülerin bilinçlendirilmesi yakıt tasarrufunun 10 temel ilkesini içeren bilgilendirici broşürleri istasyonlarına dağıtarak müşterilerine ulaşmasını sağlıyor. Bu broşürlerde, araçların hava filtrelerinin kontrolünden lastiklerin doğru basınçta tutulması gerekliliğine değin araçlarda yakıt tasarrufu sağlayacak önlemler sürücülerin bilgisine sunuluyor. Yakıt tasarrufu kavramını dünya gündemine sunmuş olan Shell ayrıca, yakıt tasarrufu sağlayan araçların geliştirilmesi konusunda genç yeteneklerin teşvik edilmesini amaçlayan Shell Eco-Marathon΄u dünya çapında bir organizasyon olarak 26 yıldan bu yana düzenliyor. Shell Eco-Maraton gelecek için yeniliği ve sürdürülebilir mobiliteyi destekleme üzerinde odaklanıyor. Bu etkinlik her yıl, en az miktarda enerji kullanarak en büyük mesafeyi kat etmeye yönelik bir yarışmada yakıt verimli araçlar tasarlamak, yapmak ve test etmek için tüm Avrupa΄dan öğrencileri bir araya getiriyor. Diğer taraftan Shell΄in yakıt tasarrufuna yönelik tanıtım ve bilinçlendirme kampanyaları kapsamında, 2006 yılında John ve Helen Taylor, 24 depo Shell Fuel Economy ile dünya turu attı ve Shell, mümkün olan en az yakıt ile dünya turu atma konusunda Dünya Guinness Rekorlar Kitabı΄na girmeyi başardı. 2007-2008 yılları arasında gerçekleştirilen Shell FuelSave Çalışması ile 2 bin sürücüye günlük yaşantıları için yakıt tasarrufu konusunda eğitim verildi; ayrıca en iyi sürücü ortalama olarak yüzde 24΄e kadar yakıt tasarrufu sağladı. Shell, 2009 yılında 100 bin Shell FuelSave sürücüsü çalışmasını başlattı ve 150 binden fazla sürücüye çevrimiçi yakıt tasarrufu eğitimi sağladı. 

 

HABER ARŞİVİ

Aylara Göre Haber Sayıları: Haberleri görmek için sayıların üzerine tıklayın.

Yıllar Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
2024 35 40 30 10 0 0 0 0 0 0 0 0
2023 46 37 55 111 55 43 50 52 48 44 24 35
2022 80 89 110 58 77 91 54 50 49 62 60 59
2021 34 41 62 51 43 41 36 40 51 59 41 58
2020 13 7 28 71 51 38 27 14 29 32 41 43
2019 26 25 25 18 15 27 15 22 24 21 17 20
2018 17 30 22 13 32 19 20 19 41 43 46 37
2017 23 17 34 17 23 29 27 27 24 31 28 27
2016 23 34 21 41 27 29 7 25 13 27 26 26
2015 18 19 30 25 5 23 21 29 13 21 8 30
2014 18 13 21 19 18 13 9 15 9 11 22 23
2013 20 16 23 24 22 29 22 20 17 20 18 23
2012 22 34 49 30 24 27 26 23 13 17 9 25
2011 9 6 11 12 8 18 18 8 4 11 18 16
2010 14 14 15 10 8 7 14 5 12 4 7 26
2009 16 23 23 17 26 41 51 38 17 28 31 23
2008 3 5 3 2 2 8 7 11 8 17 28 15
Haber Tarih Aralığı: 2011 - 1. ay
  • AKARYAKITTA İNDİRİM DÖNEMİ (20 Ocak 2011 Perşembe)
  • TAPDK YÖNETMELİĞİ YÜRÜLÜK’TE (12 Ocak 2011 Çarşamba)
  • EPDK ‘NIN SİTESİ YENİLENDİ (10 Ocak 2011 Pazartesi)
  • SHELL – BP BİRLEŞİYOR MU ? (4 Ocak 2011 Salı)